Home
Contact
Adverteren
 

Basis Cursus

Spoedcursus elektronica
Elektronica is een boeiende en fascinerende hobby, die niet alleen is toebedeeld aan geschoolde elektronici. Tijdens deze gratis online spoedcursus wordt aan de hand van een knipperlicht deze mysterieuze wereld geopenbaard aan jou.

Schema
Een schema is een duidelijker voorstelling van een elektrische schakeling dan een foto, omdat de werking is getekend en niet de vorm. Gelukkig is het knipperlichtje zo eenvoudig dat het er in werkelijkheid niet veel anders uitziet.

De onderdelen

Een transistor ( symbool T) kan gebruikt worden als een elektronische schakelaar: als er een stroom van de basis naar de emitter loopt, kan er een grotere stroom van de collector naar de emitter lopen.

Een LED (licht emitterende diode, symbool D) laat de stroom slechts in n richting door, en geeft licht als dat gebeurt. Een LED is kleiner en zuiniger dan een gloeilampje, en gaat bovendien langer mee.

Een weerstand (symbool R) wordt zo genoemd omdat hij weerstand biedt aan de stroom. Meestal wordt met een weerstand een stroom ingesteld (R2, R3) of een teveel aan spanning weggewerkt (R1, R4). De energie die daarbij verloren gaat wordt omgezet in warmte.

Een condensator (symbool C) kan elektrische lading opslaan. Het op- en ontladen van een condensator kost tijd.

Waarden
De belangrijkste elektrische eigenschap van een weerstand is zijn weerstand, die wordt gemeten in Ohm (Ω). De weerstand van R1 en R4 is 270 Ω, die van R2 en R3 is 47000 Ω. Als die waarden er in cijfertjes op waren gedrukt, zouden ze moeilijk te lezen zijn. Daarom worden er gekleurde ringen gebruikt (
zwart = 0, bruin = 1, rood = 2, oranje = 3, geel = 4, groen = 5, blauw = 6, paars = 7, grijs = 8, wit = 9). Dus 270 Ω is rood-paars-zwart-zwart, 47000 Ω is geel-paars-zwart-rood. Raar? Nee hoor: geel-paars-zwart-rood is 4-7-0 en 2 nullen. Zit je toch op internet dan kun je hiermee ook de weerstandswaarde berekenen.

Bij een condensator gaat het om zijn capaciteit: die geeft aan hoeveel moeite het kost om er lading in te krijgen (`de grootte van de ballon'). De condensatoren die we hier gebruiken hebben een capaciteit van 0,00001 Farad = 10 F (microfarad).

Als een weerstand en een condensator samen voorkomen, wat hier twee keer gebeurt (R2/C1 en R3/C2), bepalen ze samen een tijd. In dit geval gaat het om 47000 Ω 0,00001 F = 0,47 seconde. Dit betekent dat de LED ongeveer een halve seconde brandt voordat het andere aangaat.

Solderen
Buig de pootjes van alle onderdelen zoals hieronder is te zien. Er kan wat afgeknipt worden als dat handiger is. Let er vooral op dat bij transistor T1 het middelste pootje naar achteren moet worden gebogen, terwijl het bij T2 juist naar voren moet. Het platte kantje met BC550 erop is de voorkant.

Begin met een klein beetje soldeertin op de plaats waar een pootje van R1 moet komen. Zet die weerstand er dan bovenop en druk hem met een vinger aan. Smelt snel het tin tot het pootje erin zakt en haal de soldeerbout weg. Probeer niet te bewegen bij het afkoelen, zodat het tin mooi glimmend stolt. Dan is het makkelijk om het andere pootje vast te solderen. Ga zo pootje voor pootje verder met D1, T1, C1, R2, R4, D2, T2, C2 en R3. Let op de polariteit bij LED's D1 en en D2 (het platte kantje naar de transistor) en condensatoren C1 en C2 (de ribbel aan de kant van de LED), anders werkt het niet! Pas op bij een transistor dat je deze niet te warm laat worden. Transistors mogen eigenlijk niet warmer worden dan ca. 300C terwijl je soldeerbout waarschijnlijk zo'n 450C heeft. Je moet dus even slim omgaan met je soldeerbout, dus niet te lang bij de transistor houden. Een goede oplossing kan ook zijn om een tangetje tussen het pootje van een transistor en het soldeer te houden. De warmte kan dan via het tangetje weg vloeien.

Tenslotte nog de twee draadjes en de verbinding met de batterijen, die aan de onderkant vastgeplakt kunnen worden. Let ook daarbij op plus en min, dan werkt het meteen. 

Als je nog vragen hebt over deze cursus dan kun je deze op het forum stellen.

Copyright 2001-2018 Schakelingen Online - Bije e  r kt in  februari, 2018