Home
Terug
Contact
Adverteren
 

Arduino – ontdekken in 45 elektronica projecten

220 pagina’s
ISBN 9789053812785
Auteur:  Bert van Dam

 

In dit boek worden een serie spannende en leuke projecten voor de Arduino behandeld, zoals een stil alarm, mensensensor, lichtmeter, besturing van een motor, internet en draadloze bediening (via een radioverbinding). In tegenstelling tot veel gratis projecten op internet zijn de projecten in dit boek in de praktijk getest, en werken gegarandeerd!

Je kunt dit boek gebruiken als projectenboek, en de 45 projecten nabouwen en in de praktijk inzetten. Door de duidelijke uitleg, schema's en zelfs foto's van de opstelling op is het nabouwen een erg leuke bezigheid. De foto's zijn gemaakt van een werkende opstelling, dus je weet zeker dat ze kloppen.

 

Starten met Internet of Things

336 pagina’s
ISBN 9789053811757
Auteur:  Bert van Dam

 

Internet of Things (alles aan het internet) is een trend die zich niet meer laat keren. We willen alles in huis met onze mobiel of tablet doen, van Facebook tot TV kijken, van lichten bedienen tot de temperatuur in de gaten houden.

In dit boek worden in 35 leuke en handige projecten getoond hoe je op eenvoudige wijze zelf een Internet of Things systeem kunt aanleggen. De schrijver gaat in op de hardware (de perfecte combinatie van Raspberry Pi en Arduino) en de software om bediening via internet mogelijk te maken.

 

Arduino in control
200 pag
ina’s
ISBN 9789053812877
Auteur: Marc Friedheim

Met dit boek leert u vanuit de praktijk werken met het Arduino UNO-platform. Het brengt u in korte tijd van beginner tot gevorderde Arduino-gebruiker. Daarnaast is dit boek te gebruiken als een krachtig naslagwerk. De didactische opbouw is zodanig dat de vereiste abstracte kennis wordt uitgelegd aan de hand van praktische en actuele voorbeelden. De benodigde hardware wordt uitgebreid besproken, waardoor slechts een geringe elektronische basiskennis vereist is. De meeste toepassingen zijn gericht op ‘physical computing’, dat is de interactie tussen sensoren, actoren, elektronica en software. Hierdoor is het boek ook geschikt voor het technisch onderwijs, o.a. voor de richtingen mechatronica en werktuigbouwkunde.

 

Arduino
252 pagina’s

ISBN 9789053811115
Auteur: Dr. Gunther Spanner

Eenvoudige projecten voor beginners garanderen snelle resultaten. Het is niet nodig eerst ingewikkelde parameters (processortype of interface-instellingen) te selecteren de eerste voorbeeldprogramma's kunnen al na enkele minuten in de Arduino worden geladen en uitgeprobeerd.

De Arduino-gebruiker wordt geholpen door een groot aantal software-bibliotheken maar deze nog dagelijks groeiende schat aan libraries vormt juist voor de beginner een luxe-probleem: na de eerste eenvoudige voorbeelden is het niet altijd even duidelijk hoe het nu verder moet. Bij de in het internet circulerende projecten ontbreekt het in veel gevallen aan gedetailleerd commentaar en uitleg. Er is geen duidelijk herkenbare leidraad, en eigenlijk is dat ook niet zo vreemd omdat de toepassingen door verschillende mensen voor verschillende doeleinden zijn ontwikkeld.

Dat is waar dit boek te hulp komt. Projecten worden op een systematische manier gepresenteerd, waarbij elk project een ander onderwerp belicht. De aanpak is praktijkgericht, maar de noodzakelijke theoretische achtergrond wordt daarbij niet uit het oog verloren. Belangrijke onderwerpen zoals A/D-omzetting, timers en interrupts worden steeds in praktische projecten 'ingebed'. In het boek komen zaken als looplicht-effecten, praktisch bruikbare voltmeters, nauwkeurige digitale thermometers, allerlei soorten klokken, reactietesters en zelfs een muisgestuurde robotkraan aan de orde. En al lezende en doende krijgt de lezer een gedegen inzicht in de achterliggende controllertechnieken.

 

50 mini microcontroller projecten met attiny en arduino
112 pagina’s
ISBN 9789053810002
Auteur: Willem van Dreumel

Dit boek beschrijft de enorme veelzijdigheid van de ATtiny microcontroller aan de hand van ongeveer vijftig leuke elektronica projecten, speciaal gericht op de beginner.  De meeste ontwerpen zijn volledig uitgewerkt, enkele zijn meer als ontwerpidee gepresenteerd. De inhoudsopgave laat zien dat we ons op vele terreinen zullen begeven, van zonnevolger tot helling indicator. Dit boek is beslist geen theorieboek. Het is een boek dat gelezen zal worden met de soldeerbout in de hand.

 

Piccolino PIC Prototype Platform
160 pagin
a’s
ISBN 9789053816639
Auteur: Bert van Dam

De Piccolino is een prototype platform met een moderne PIC 16F887 microcontroller, dat gebruikt kan worden om razendsnel microcontroller opstellingen te maken. Alle basisvoorzieningen zijn aanwezig op de Piccolino, en door middel van headers kunnen extra onderdelen eenvoudig aangesloten worden. Aangezien de Piccolino steeds vaker gebruikt wordt, is er behoefte aan manieren om de Piccolino te personaliseren.

Dit boek is een vervolg op het boek "Supersnel PC interfacen met Microsoft Small Basic en de Piccolino", maar het is niet noodzakelijk dat u dit boek bezit om van dit nieuwe deel gebruik te maken. In dit vervolg leert u hoe de Piccolino helemaal aan uw eigen eisen en wensen aangepast kan worden.

Met de kennis uit dit boek kunt u de Piccolino zo aanpassen dat het een eigen en uniek exemplaar wordt, uw eigen persoonlijke Piccolino. Uw fantasie is de enige grens!

 


tip!

Mastering Microcontrollers helped by Arduino
348 pagina’s, 14 x 21 cm
ISBN 9781907920233
Auteur: Clemens Valens

Na het doorlezen van dit boek en het uitvoeren van de voorbeeldprojecten bent u in staat om programma’s te ontwikkelen voor elk type microcontroller en u hebt dan de nodige kennis opgedaan over I/O, geheugen, interrupts, communicatie (serieel, I²C, SPI, 1-wire, SMBus), A/D-converters en nog veel meer.

 


tip!

Raspberry Pi
292 pagina’s, 17 x 23,5 cm
ISBN 978-90-5381-550-2
Auteur: Bert van Dam

Met de Raspberry Pi heeft u voor slechts een paar tientjes een complete computer in handen, waar op eenvoudige wijze allerlei elektronica aangesloten kan worden. In dit boek wordt ingegaan op één van de sterke kanten van de Raspberry Pi: de combinatie van programmeren en elektronica.

Maar liefst 45 spannende en interessante projecten worden in detail besproken en uitgelegd. Van Wisselknipperlicht, aansluiten van een elektromotor, het verwerken en maken van analoge signalen tot lichtmeter en temperatuurregeling. Maar ook gecompliceerde projecten zoals een motorsnelheidsregeling, webserver met CGI, client-server applicaties en Xwindows programma's. U kunt dit boek gebruiken als projecten boek en de projecten nabouwen en in de praktijk inzetten. Door de duidelijke uitleg, schema's en foto's van de opstellingen op een steekbord wordt het nabouwen een erg leuke bezigheid.

 

Eagle V6 Getting Started Guide
208 pagina’s, 17 x 23,5 cm
ISBN 978-1-907920-20-2
Auteur: Mitchell Duncan
ENGELSTALIG!

Dit boek geeft de lezer een inleiding tot het gebruik van het CadSoft's EAGLE PCB ontwerp software pakket. EAGLE is een gebruiksvriendelijk, krachtig en betaalbaar softwarepakket voor het efficiënt ontwerpen van printplaten.

Het boek is bedoeld voor iedereen die een introductie wil tot de mogelijkheden van EAGLE en wordt ook geleverd inclusief programma op CD-ROM voor MS Windows, Linux en Mac.

Na het lezen van dit boek en het oefenen van een aantal voorbeelden is het mogelijk over te gaan op meer lastigere projecten.

 


tip!

Android - Apps programmeren - stap voor stap
228 pagina’s, 17 x 23,5 cm
ISBN 978-90-5381-102-3

Auteur: Stefan Schwark

Steeds vaker komen we op smartphones en tablet-computers het besturingssysteem Android tegen. Het aantal toepassingsprogramma's - de zogenaamde applicaties of kortweg apps - waarmee de apparaten individueel aan de voorkeuren en wensen van de gebruiker kunnen worden aangepast, neemt van dag tot dag toe. Bij het individualiseren van onze smartphone hoeven we ons niet te beperken tot kant-en-klare applicaties! Het is namelijk helemaal niet zo moeilijk om zelf Android-apparaten te programmeren en eigen apps te schrijven.

Dit boek vormt een inleiding tot het programmeren van apps voor Android-apparaten. De werking van het Android-systeem wordt op begrijpelijke manier uitgelegd en we zien stap voor stap hoe applicaties kunnen worden geprogrammeerd.

 

Supersnel PC Interfacen
285 pagina’s, 17 x 23,5 cm
ISBN 978-90-5381-662-2
Auteur: Bert van Dam

Wilt u in enkele minuten een programma maken op uw PC, dat communiceert met een microcontroller? Dit boek, samen met de Piccolino en gratis software, maakt dat mogelijk!

Als hardware wordt gebruik gemaakt van de Piccolino. Dit is een prototype platform met een moderne PIC 16F887 microcontroller, dat gebruikt kan worden om razendsnel microcontroller opstellingen te maken. Alle basisvoorzieningen zijn aanwezig op de Piccolino, en door middel van de headers kunnen extra onderdelen eenvoudig aangesloten worden.

Behalve theorie staan in het boek ook 15 leuke en praktische projecten. Door de duidelijke uitleg en instructies kunt u deze projecten zelf uitbreiden en helemaal aan uw eigen wensen aanpassen.

Bij dit boek is een starterkit en het piccolino-bord los verkrijgbaar.

 

ARM Microcontrollers Deel 2: 30 projecten voor gevorderden
228 pagina’s, 17 x 23,5 cm
ISBN 978-90-5381-292-1
Auteur: Bert van Dam

Een ideaal boek voor hobbyisten, studenten en ingenieurs die op een eenvoudige manier C en het gebruik van een mbed ARM microcontroller willen leren, rechtstreeks op internet zonder ingewikkelde software installatie.De projecten in dit boek zijn bedoeld voor gevorderden op het gebied van ARM microcontrollers of de programmeertaal C. Dat wil zeggen dat de kennis uit deel 1 van deze serie bekend verondersteld wordt.

De mbed NXP LPC1768 maakt gebruik van cloud technologie, een revolutionair concept voor software ontwikkeling. Dit houdt in dat u geen software hoeft te installeren om de mbed te kunnen programmeren! Het enige dat u nodig heeft is een internet browser zoals Microsoft Internet Explorer, en een USB poort op uw PC. U kunt vanaf elke willekeurige PC waar dan ook ter wereld toegang krijgen tot uw project en er aan verder werken. Wanneer u klaar bent kunt u met een paar eenvoudige klikjes met uw muis het programma overzetten naar uw mbed hardware. Uiteraard kunt u de projecten ook downloaden en op uw eigen PC opslaan wanneer u dat liever heeft. In een deel van de projecten wordt Visual Basic gebruikt; dit gratis pakket is nog niet in de cloud beschikbaar en moet wel op uw PC geïnstalleerd worden.

Bij dit boek is ook een starterkit verkrijgbaar.

 

ARM Microcontrollers 1: 35 projecten voor beginners
266 pagina’s, 17 x 23,5 cm
ISBN 978-90-5381-262-4
Auteur: Bert van Dam

Dit is een ideaal boek voor mensen die op een eenvoudige manier C en het gebruik van een ARM microcontroller willen leren. De betreffende ARM microcontroller, de mbed NXP LPC1768, maakt gebruik van cloud technologie. Dit houdt in dat u geen software hoeft te installeren om de mbed te kunnen programmeren. Het enige dat u nodig heeft, is een internet browser en een USB poort op uw PC. Ervaring of kennis is niet noodzakelijk. De programmeertaal C wordt u eigen gemaakt door 35 leuke en interessante projecten uit te voeren zoals een knipperlicht, tijdschakelaar, digitale thermometer, USB communicatie, pratende microcontroller en nog veel meer.

 

Mastering Surface Mount Technology
260 pagina’s, 17 x 23,5 cm
ISBN 978-1-907920-12-7
Auteur: Vincent Himpe

LabWorX is een Engelstalige serie boeken van Elektor, die elk een bepaald elektronica-onderwerp op een duidelijke en praktische wijze behandelen. Elk deel bevat alle informatie, toepassingen en opmerkingen die de auteur heeft verzameld gedurende zijn praktische werkzaamheden met dit onderwerp. Na het eerste deel (Mastering the I²C Bus) gaat dit tweede deel verder met Surface Mounted Technology. Hierbij krijgt u een overzicht van technieken, tips en knowhow over hoe u deze technologie in uw eigen ontwikkelingen en productie kunt toepassen. Zonder hoge kosten kunt u op eenvoudige wijze in uw eigen projecten onderdelen met zeer kleine afmetingen verwerken. Naast de beschrijving van geschikte methodes en benodigde apparatuur wordt in dit boek ook aandacht geschonken aan technische aspecten en soldeermethodes. Door middel van verschillende projecten leert u stap voor stap hoe u moet omgaan met SMD's en de bijbehorende technieken. Het boek bevat ook veel praktische tips en trucs die het omgaan met SMD's in de praktijk zullen vergemakkelijken.bijbehorende printen en bouwpakketten te koop!

 

Mastering the I²C Bus
248 pagina’s, 17 x 23,5 cm
ISBN: 978-0-905705-98-9
Auteur: Vincent Himpe

Mastering the I²C Bus is het eerste boek in de gloednieuwe LabWorX-reeks (Engelstalig). Auteur Vincent Himpe neemt je mee op een verkenningstocht van de I²C-Bus en zijn toepassingen. Er is veel aandacht voor het Bus-protocol, maar ook voor praktische toepassingen en het ontwerpen van volwaardige systemen. De meest gebruikelijke typen van I²C-compatibele chips worden in detail besproken.

 

CD-ROM ECD 7
ISBN 978-90-5381-298-3

Dit softwarepakket omvat acht databanken met de gegevens van IC’s, FET's, germanium- en silicium-transistoren, thyristoren, triacs, dioden en optocouplers. Elf extra programma’s, voor bijvoorbeeld de berekening van AMV’s, spanningsregelaars, spanningsdelers, voorschakelweerstanden voor zenerdioden en de kleurcodering van weerstanden en spoelen, maken het pakket compleet.

Iedere databank bevat van (bijna) elke component: een afbeelding van de behuizing, de aansluitgegevens, de technische gegevens (voor zover bekend) en beschikt over een zoekroutine die uitgaat van aangegeven parameters.

Met deze zevende editie van Elektor ’s Components Database krijgt u de beschikking over de gegevens van meer dan 75.000 componenten:
• meer dan 11.100 IC’s
• meer dan 37.000 transistoren, FET’s, thyristoren en triacs
• ongeveer 25.100 dioden en
• meer dan 2.000 optocouplers.
Alle databanken zijn interactief. U kunt dus zelf componenten toevoege
n, wijzigen of aanvullen!

 

Controller Area Network Projects
260 pagina’s, 17 x 23,5 cm
ISBN: 978-1-907920-04-2
Auteur: Dogan Ibrahim

Dit boek (Engelstalig) is ideaal voor mensen die meer willen leren over de CAN-bus en zijn toepassingen. Het doel van het boek is de lezer wegwijs te maken in de basisprincipes van CAN-netwerken en te leren hoe microcontroller-gebaseerde projecten met de CAN-bus kunnen worden ontwikkeld. U leert microcontroller-gebaseerde CAN-bus-nodes te ontwerpen, een CAN-bus te bouwen, hoogwaardige programma’s te ontwikkelen en data in real-time uit te wisselen over de bus. Ook leert u het bouwen van microcontroller-hardware en die te interfacen met LED’s, LCD’s en A/D-converters. Het boek wordt geleverd met een gratis CD-ROM, met daarop een demo-versie van de mikroC-compiler die de belangrijkste microcontrollers ondersteunt. Deze speciale versie heeft bovendien een geavanceerde CAN-bibliotheek met eenvoudig te gebruiken functies, waarmee de gebruiker gemakkelijk en comfortabel CAN-netwerken kan realiseren.

 

PIC Microcontrollers Programmeren
284 pagina’s, 17 x 23,5 cm
ISBN: 978-90-5381-270-9
Auteur: Bert van Dam

Met behulp van de tien lessen in dit boek leert u hoe u zelf een microcontroller kunt programmeren. We maken daarbij gebruik van JAL, een gratis maar uiterst krachtige programmeertaal voor PIC microcontrollers, die in de hobbywereld erg populair is. We starten aan het absolute begin, en bouwen vandaar de kennis op. Wanneer u alle lessen volgt en de oefeningen maakt, kunt u zelf PIC microcontroller programma’s schrijven en programma’s van anderen lezen.

 


tip!

Basiscursus BASCOM-AVR
218 pagina’s, 17 x 23,5 cm
ISBN: 978-90-5381-094-1
Auteur: Burkhard Kainka

AVR-microcontrollers zijn populair, eenvoudig in het gebruik en bijzonder veelzijdig. In het elektronicatijdschrift 'Elektor' is dan ook al een groot aantal speciale toepassingen en printen met een ATmega- of een ATtiny-controller gepubliceerd. Meestal ging het daarbij om afgeronde projecten. In dit boek staat echter de programmering van deze controllers centraal. BASCOM is hiervoor een ideaal gereedschap. Na een minimale voorbereiding kunt u al beginnen uw eigen ideeën te realiseren.

 

Linux PC-based Measurement Electronics
264 pagina’s, 17 x 23,5 cm
ISBN: 978-1-907920-03-5
Auteur: Yury Magda

Dit boek (Engelstalig) is ideaal voor wie wil leren Linux-toepassingen te bouwen voor het verzamelen, verwerken en weergeven van data van analoge en digitale sensoren, en voor het besturen van schakelingen met de computer. De elektronica kan daarbij rechtstreeks aan de computer gekoppeld zijn, maar ook via een netwerk of een draadloze verbinding!

 


tip!

Digitale Elektronica
180 pagina’s
Formaat 14 x 21 cm
ISBN 978-90-5381-253-2
Auteurs: Burkhard Kainka en Lars Gollub

Digitale elektronica vormt het hart van de moderne techniek. In dit boek worden basisschakelingen met poorten, flipflops en tellers uit de CMOS-4000-familie gebruikt om de beginselen van de digitale elektronica te verduidelijken. Van elk van de vijftig beschreven experimenten worden een volledig schema en een gedetailleerde componentenopstelling (op experimenteerboard) gegeven. Veel van de in dit boek beschreven schakelingen kunnen ook in de dagelijkse praktijk worden toegepast.

 


tip!

AVR – hardware en C-programmering in de praktijk
308 pagina’s, 17 x 23,5 cm
ISBN 978-90-5381-233-4
Auteur: Florian Schäffer

De schrijver laat niet alleen beginners maar ook gevorderden op professionele wijze en met verstand van zaken kennismaken met dit uiterst interessant onderwerp. Ook hobbyisten of professionals die hun kennis willen verdiepen of uitbreiden, krijgen daartoe in dit boek volop mogelijkheid. Na een inleiding en een kennismaking met de vereiste ontwikkelomgeving komen projecten aan bod die stap voor stap naar het gewenste doel leiden.

 

50 PIC Microcontroller projecten
440 pagina’s
Formaat 17 x 23,5 cm
ISBN 978-90-5381-257-0
Auteur: Bert van Dam

Dit boek bevat 50 leuke en spannende projecten met PIC microcontrollers zoals een laser alarm, USB plaagmuis, eierwekker, jongerenverjager, 220 volt lichtdimmer, pratende microcontroller en nog veel meer. Er komen talloze technieken aan de orde zoals relais, SPI, RS232, USB, puls breedte modulatie, rotary encoder, interrupts, infrarood, analoog-digitaal conversie (en andersom), 7-segment display en zelfs CAN bus.

 

Programmeerbare Logica
612 pagina’s
Formaat 17 x 23,5 cm
ISBN 978-90-5381-248-8
Auteur: Vincent Himpe

'Programmeerbare Logica' neemt je mee op een ontdekkingstocht door de wereld van de digitale elektronica. Na het leggen van een grondige basis is er uitgebreid aandacht voor het maken van logische circuits. Auteur Vincent Himpe toont o.a. hoe je met bestaande bouwstenen logische elektronica systemen maakt. Hij laat verder zien hoe je om gaat met de interfacing met de buitenwereld.

 

Van 0 en 1 tot processor
160 pagina’s
Formaat 21 x 29,7 cm
ISBN 978-90-5381-246-4
Auteur: Ben Bruidegom

Dit boek beschrijft de werking van digitale circuits vanaf schakelingen met poorten tot aan de werking van een processor. Van elke schakeling of systeem kan de werking worden gesimuleerd. Hierbij wordt het gedrag van componenten en het verloop van signalen in de tijd op ingangen, uitgangen en relevante verbindingslijnen zichtbaar gemaakt.

 

C Programming for Embedded Microcontrollers
324 pagina's
Formaat 17 x 23,5 cm
ISBN 978-0-905705-80-4
Auteur: Warwick A. Smith


Wil je de taal C leren om microcontrollers te programmeren, dan is dit boek (Engelstalig) een aanrader. Ervaring in programmeren is niet vereist. Vanaf het allereerste hoofdstuk leer je programmeren met (en schrijven van) eenvoudige programma's en vervolgens bouwt je kennis geleidelijk uit. Door de voorbeeldprogramma's en oefeningen te typen en uit te voeren, leer je al doende. Dit boek is ideaal voor elektronicahobbyisten, studenten en technici die de programmeertaal C in de embedded werkomgeving willen leren.

 

Kunstmatige Intelligentie
Breng uw microcontroller tot leven!
264 pagina’s, 17 x 23,5 cm
ISBN: 978-90-5381-221-1
Auteur: Bert van Dam 

Dit boek bevat ruim 20 bijzondere en spannende projecten over kunstmatige intelligentie en lerende machines, voor PIC microcontroller en PC. Talloze technieken uit de kunstmatige intelligentie komen in de projecten aan de orde zoals expert systeem, neuraal netwerk, subsumptie, emergent gedrag, genetisch algoritme, cellulaire automaat en roulette hersenen. Ieder project bevat duidelijke instructies met schema’s en foto’s zodat u meteen aan de slag kunt.

 

Software Defined Radio
Schakelingen, software en ontvangstpraktijk
176 pagina’s, 14 x 21 cm
ISBN: 978-90-5381-228-0
Auteur: Burkhard Kainka 

In mei 2007 presenteerde elektronicatijdschrift Elektor de 'Software Defined Radio met USB-interface'. De talloze mogelijkheden die deze ontvanger biedt, maken de eerste kennismaking niet gemakkelijk. Daarom is dit boek geschreven. Het stelt zich tot doel een overzicht te geven van de bouw, de software en de bediening van de SDR. Bovendien wordt een aantal zelfbouwprojecten beschreven die de lezer in staat stellen met weinig kosten eigen ontvangers te ontwerpen.

 

Visual Basic zonder stress
Een cursus voor beginners en gevorderden
Paperback 276 pagina's
Formaat 17 x 23,5 cm
ISBN 978-90-5381-194-8
Auteur: Kurt Diedrich/Franz-Peter Zantis

Programmeren onder Windows was tot-nu-toe voor velen een onmogelijke wensdroom. Ondanks dagenlang bestuderen van de benodigde functies en opdrachten zal een beginner er maar zelden in slagen een eerste werkend programma te schrijven. Veel boeken over dit onderwerp zijn gewoon te ingewikkeld geschreven. Aan de hand van eenvoudige, op elkaar voortbouwende voorbeelden tonen de auteurs aan dat het wèl degelijk mogelijk is een leerboek 'zonder stress' van de eerste tot en met de laatste pagina geïnteresseerd en aandachtig te volgen.

 

In System Programmable
GAL`s, CPLD`s, PAL`s programmeren
Paperback 300 pagina's
Formaat 17 x 23,5 cm
ISBN 978-90-5381-165-8
Auteur: Andreas Heppner

Dit boek omvat een inleiding in de ISP-techniek. Daarbij worden een aantal printen, inclusief layout en testprogramma’s voorgesteld, waardoor het zeer eenvoudig wordt om met deze techniek aan de slag te gaan. Bij de meeste experimenten kan de oscilloscoop in de kast blijven. Op de CD-ROM bij dit boek vindt u de ontwerpvoorbeelden en testprogramma’s, de printlayouts, alle noodzakelijke software en een ruime sortering datasheets en application notes. Tot nu toe kon je er als elektronicus of hobbyist alleen maar van dromen: · ontwerp en opbouw van de inwendige schakeling van een IC d.m.v. software, · layoutfouten zijn verleden tijd, · één print voor compleet verschillende schakelingen, · wijzigen van de inwendige schakeling van een IC zonder de layout te veranderen, · geen externe programmer nodig · programmeren via de printerpoort · en dat alles nog bijna gratis ook. Dankzij de ISP-technologie worden al deze dromen waar. ISP staat voor In System Programmable, d.w.z. een IC kan op de print worden geprogrammeerd. Daarbij worden digitale en analoge schakelingen als inwendige schakeling van een IC d.m.v. software opgebouwd èn bedraad. Bij de analoge schakelingen worden daarbij vrijwel uitsluitend instrumentatieversterkers – de top op analoog gebied – gebruikt. Het programmeren kan ook buiten de print in een gewone IC-socket plaatsvinden. De software is zowel voor digitale IC’s met schakelingen van gemiddelde, ook voor industriële doeleinden geschikte, afmetingen, als voor analoge IC’s kosteloos. De ontwikkeling die meer dan twintig jaar geleden met de PAL-IC’s begon, wordt met de ISP-technologie voorlopig afgerond. Zelfs in ingesoldeerde toestand kan de inwendige schakeling van een digitaal of analoog IC volledig veranderd worden. Compleet opgebouwde elektronische apparatuur kan nu binnen de levensduur via in system programmeren opnieuw geconfigureerd, dus omgebouwd worden.

 

PIC Microcontrollers
50 projecten voor beginners en experts
Paperback 446 pagina's
Formaat 17 x 23,5 cm
ISBN 978-90-5381-210-5
Auteur: Bert van Dam

Dit boek behandelt 50 spannende en leuke projecten met PIC microcontrollers. Van een stil alarm, mensensensor, radar, nachtzoemer, klok, vu-meter, RGB fader,serieel netwerk tot een gedichtendoosje.

U kunt dit boek gebruiken om de verschillende projecten na te bouwen en daarna in praktijk te brengen. Door de duidelijke uitleg, schema’s en zelfs foto’s van de opstelling op een steekbord is het nabouwen een erg leuke bezigheid.

Het boek is eveneens geschikt voor studiedoeleinden. Per project wordt uitgelegd waarom het juist op die manier is uitgevoerd. Ook het gebruik van datasheets komt regelmatig aan de orde. Al doende leert u veel over het project en de gebruikte microcontroller en kunt u de werking ervan zelf aanpassen aan uw eigen wensen. Alle schakelingen zijn op een steekbord uitgevoerd zodat uitbreiden en aanpassen eenvoudig is.

De vier PIC microcontrollers die gebruikt worden zijn de: 12f675, 16f628, 16f876A en de 16f877(A). Daarnaast komt ook aan de orde hoe u programma’s van de ene naar de andere microcontroller kunt overzetten.

Alle software die in dit boek gebruikt wordt, kunt u gratis downloaden. Dat geldt ook voor de open source programmeertaal JAL. Deze krachtige maar toch eenvoudig te leren taal wordt zowel door hobbyisten als professionals gebruikt.

Het boek is verder ideaal als naslagwerk. U vindt er de uitleg van alle opdrachten van de programmeertaal JAL in terug. Ook de uitleg van de uitbreidingsbibliotheken is uniek. Via de index vindt u gemakkelijk projecten die als voorbeeld kunnen dienen voor de belangrijkste JAL opdrachten. Zelfs als u alle projecten een keer gemaakt hebt, zal dit boek nog lang een plekje naast uw PC behouden.
 

 

Grafisch programmeren met LabVIEW
Paperback 237 pagina's
Formaat 17 x 23,5 cm
ISBN 978-90-5381-031-6
Auteur: Jan Geurts van Kessel

Met grote regelmaat worden computers ingezet voor taken zoals het uitvoeren van metingen, het besturen van een machine, het regelen van een proces, enzovoort. De computer kan deze taken uitvoeren door speciale computerprogramma’s. Een programmeeromgeving die uitermate geschikt is voor het ontwikkelen van dergelijke computerprogramma’s is LabVIEW.

LabVIEW is een grafische programmeeromgeving waarbij applicaties worden geprogrammeerd door grafische iconen met een zekere functionaliteit in het scherm te plaatsen en deze door middel van virtuele bedrading met elkaar te verbinden. Deze wijze van programmeren is snel aan te leren en geeft in korte tijd indrukwekkende resultaten.

Dit boek bevat een cursus waarin u LabVIEW leert gebruiken door een vijftal projecten uit te werken. De volgende projecten worden beschreven:
1. Windchill-calculator
2. Temperatuurmonitor
3. PCR-oven
4. Diodetester
5. Communicatiemodule

De beschrijving van de projecten start met een beknopte projectopdracht en de nodige achtergrondinformatie. Op basis van de projectopdracht worden vervolgens de gebruikersinterface en de grafische programmacode gerealiseerd. Steeds als hierbij nieuwe technieken, concepten of componenten aan de orde komen, dan worden deze toegelicht. Nadat een project is afgerond wordt deze geëvalueerd om te zien wat er beter of anders kan.

Ken je nog een boek dat zeker niet mag missen op deze pagina, mail dan naar de Webmaster.

Copyright © 2001-2015 Schakelingen Online - Bijgewerkt in July, 2015