Home
Terug
Contact
Adverteren
 

Leugendetector

Download: Leugendetector met witte achtergrond

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

We geven het niet graag toe, maar liegen doen we allemaal. 

Als mensen nieuwe mensen ontmoeten hebben ze vaak last van zenuwen of zelfs wat schrik. Volgens studieresultaten die in de huidige editie van het Journal of Basic and Applied Social Psychology (Tijdschrift van Fundamentele en Toegepaste Sociale Psychologie) worden beschreven, liegt 60 procent van de mensen minstens één keer tijdens een 10 minuten durend gesprek. Vaak zonder het zelf te beseffen.

Recent onderzoek heeft uitgewezen dat 60% van alle mensen die voor het eerst met iemand praten, tijdens dat gesprek minstens één leugen vertelt. Vrouwen blijken daarbij vaker te liegen om de ander te behagen, en mannen om zichzelf beter voor te stellen dan ze zijn. Deze vorm van sociaal liegen werd aangetoond door Robert S. Feldman van de Universiteit van Massachusetts en zijn collega's.
Wanneer de sociale bekwaamheid van mensen groeit, blijkt hun neus dat ook te doen.

Liegen is een vaardigheid waar we ons al op heel jonge leeftijd in bekwamen. Dat heeft wetenschappelijk onderzoek intussen uitgewezen. Een leugen is snel verteld. Leugens ontmaskeren lukt niet zo goed.

Met deze simpele schakeling kan je kijken of iemand werkelijk de waarheid spreekt. De detector reageert op veranderingen van de weerstand van de huid. Wanneer je liegt daalt de weerstand van de huid door emotionele veranderingen. Hierdoor stijgt de spanning op T1. Deze gaat geleiden en stuurt de darlington T2 en T3 open, en de LED D1 gaat branden. C1 onderdrukt stoorpulsen van het menselijk lichaam.
De twee elektroden moeten in de hand worden gehouden. Zorg wel dat de druk erop gelijk blijft. Je kunt de elektroden bijvoorbeeld van een stukje printplaat maken. Je kunt de elektroden ook op je hand plakken. Stel dan de potmeter zo in dat de
LED net niet gaat branden.

De perfecte leugenaar zal altijd een stapje voorblijven. "Al loopt de leugen nog zo snel, de waarheid achterhaalt haar wel".

Onderdelen

R1 = 10 kW
R2 = 100 kW
R3 = 47 kW
R4 = 47W 
P1 = 1 MW
C1 = 100 nF
D1 = LED rood
T1 = BC 547B
T2, T3 = BC 557B

Heb je nog vragen over deze schakeling, stel deze dan gerust op het forum.

Copyright 2001-2018 Schakelingen Online - Bije erkt in februari, 2018