Dit moet je weten over private lease

Dit moet je weten over private lease

Private lease wordt steeds populairder, maar wat houdt het precies in? En wat zijn de belangrijkste dingen om rekening mee te houden. Om je op weg te helpen beantwoorden we 10 veelgestelde vragen over een auto leasen.

10 veelgestelde vragen over auto leasen

Onderstaand beantwoorden wij tien veelgestelde vragen over het leasen van een auto.

1. Wat is private lease?

Met private lease rijd je privé in een nieuwe of tweedehands auto. Je betaalt hier een vast bedrag per maand voor en spreekt een leasetermijn af met de leasemaatschappij. Ook na deze termijn blijft de auto eigendom van de leasemaatschappij. In het vaste all-in maandbedrag zijn verzekeringen, pechhulp en reparaties inbegrepen.

2. Zijn er bijkomende kosten?

Naast het vaste maandbedrag hoef je alleen de brandstofkosten zelf te betalen. En als de leaseauto schade oploopt, dan betaal je hier een eigen bijdrage voor.

3. Hoe zit het met bijtelling?

Omdat je als particulier leaset, hoef je geen bijtelling te betalen. Dat is alleen het geval bij zakelijk leasen.

4. Wat zijn de belangrijkste voordelen?

  • Je weet precies hoeveel je per maand kwijt bent aan je auto.
  • Je kunt in een nieuwe(re) auto rijden zonder je spaarrekening leeg te trekken.
  • Je hoeft je geen zorgen te maken over onverwachte reparatiekosten of het verkopen van je auto.
  • Je hebt altijd vervoer. Als je de auto total loss rijdt of deze wordt gestolen, dan regelt de leasemaatschappij vervangend vervoer.
  • Het is handig voor ouderen die lastig geld kunnen lenen bij kredietverstrekkers.

5. En de nadelen?

Als je langer dan 3 jaar in een leaseauto rijdt, dan verlies je soms je opgebouwde schadevrije jaren. Met minder schadevrije jaren betaal je ook meer verzekeringspremie. Hou hier dus rekening mee als je in de toekomst een auto wil kopen. Bij sommige leasemaatschappijen is het wél mogelijk om je schadevrije jaren te behouden.

6. Kan ik het contract vroegtijdig stopzetten?

Dat hangt van je contractvoorwaarden en de leasemaatschappij af. Als je een flexibel contract hebt, kun je onder bepaalde omstandigheden je contract vroegtijdig verbreken – zonder financiële consequenties.

7. Hoe werken de kilometerbundels?

In je contract staat het maximum aantal kilometers dat je per jaar met de leaseauto mag rijden. Als je meer rijdt dan afgesproken, dan moet je daar aan het einde van het jaar voor betalen. Soms kun je tussentijds de kilometerbundel aanpassen.

8. Ik wil binnenkort een huis kopen, kan ik dan leasen?

Net als bij een lening heeft particulier leasen invloed op je maximale leencapaciteit. Omdat de bank 65 procent van het maandelijkse leasebedrag van je maximale maandelijkse woonlasten aftrekt, kan je hypotheek lager uitpakken.

9. Is leasen goedkoop?

Leasen is vooral voordelig als je alleen met geleend geld een auto kan kopen en/of weinig schadevrije jaren hebt opgebouwd. Als je de auto weinig gebruikt (minder dan 10.000 km) of een maximale no-claim korting op je autoverzekering kan krijgen, ben je niet per se goedkoper uit.

10. Is het duurzaam?

Omdat je met private lease vaak in een relatief nieuw model rijdt, rij je schoner, zuiniger en dus ook milieuvriendelijker.