Wat weten we op dit moment van de overstap naar 5G

Wat weten we op dit moment van de overstap naar 5G

5G is natuurlijk de opvolger van 4G, het mobiele netwerk waar we nu mee internetten. Is het op dit moment wel een vooruitgang en wegen de hogere kosten op tegen de voordelen? Wij zochten het voor je uit.

Wat zijn de voordelen van 5G?

5G belooft 10 tot 100 keer sneller internet dan 4G. In de praktijk valt het op dit moment nog wat tegen. Het is wel degelijk sneller maar de 3,5GHz frequentieband die het super snelle internet mogelijk maakt, wordt pas in 2022 geveild. Tot die tijd moeten we het dus doen met het iets snellere internet. Wel heeft 5G internet een kortere reactietijd, dit is de snelheid waarmee verbinding met het netwerk wordt gemaakt.

Je kent het vast wel, je was voor de coronacrisis op een festival of in een stadion je vrienden kwijt. Je wil ze even een appje sturen maar je 4G werkte niet door de enorme hoeveelheid mensen die tegelijkertijd op dat netwerk zaten. Hier biedt 5G de oplossing voor. De verbinding is een stuk stabieler zodat jij ook bij drukte je vrienden kunt bereiken.

Wat zijn de nadelen van 5G?

Veel mensen zijn sceptisch over de straling die 5G met zich mee brengt. Er zijn zelfs meerdere masten in brand gezet door zogenaamde 5G activisten. Dit terwijl er geen wetenschappelijk bewijs is dat 5G straling gezondheidsrisico´s met zich mee brengt. Het RIVM heeft onderzoek gedaan en heeft geconcludeerd dat de hoeveelheid straling onder het Europese limiet blijft. Sommige mensen gaan zo ver dat ze een link zien in de uitrol van 5G en de verspreiding van het coronavirus, volgens het Kennisplatform Elektromagnetische Velde is dit klinkklare onzin.

Een ander nadeel is dat er nog geen dekking is in heel Nederland. Vooral KPN loopt nog achter in dat opzicht. De randstad zit over het algemeen wel goed maar in delen van het noorden van het land bieden zij nog helemaal geen dekking. T-Mobile en Vodafone hebben al veel meer dekking maar toch zijn er nog genoeg gebieden te vinden zonder dekking.

Wanneer kan ik 5G internetten?

Je kunt nu al gebruik maken van 5G als je: KPN, Vodafone of T-Mobile als provider hebt, je beschikt over een smartphone met 5G ondersteuning en je in gebieden bent die 5G dekking hebben. Klik hier om abonnementen van deze providers te vergelijken. Als jij bij een provider zit zonder eigen netwerk zal je nog even geduld moeten hebben. Deze providers moeten namelijk toestemming krijgen van de grote partijen met een netwerk om gebruik te mogen maken van hun 5G netwerk. De uitrol van de 5G netwerken heeft vertraging opgelopen door de coronacrisis. De verwachtingen zijn dat in 2021 de dekking verder wordt uitgerold tot nationaal.

Conclusie

Op dit moment zijn de voordelen van 5G nog niet groot genoeg dat het de extra kosten waard is. Wanneer het netwerk zorgt voor landelijke dekking, hopelijk dit jaar nog, wordt dit een ander verhaal. Tot die tijd zou ik nog lekker gebruik blijven maken van het 4G netwerk.