Aandelen kopen?

Aandelen kopen?

Wil je aandelen kopen? Lees dan eerst deze tips! In dit blogartikel geven we je handige informatie over hoe je veilig en verstandig aandelen koopt. We vertellen je onder andere wat je moet doen voordat je begint met beleggen, welke risico's er zijn en waar je op moet letten bij de keuze van een broker. Hopelijk kun jij na het lezen van dit artikel gerichter aandelen kopen en zo meer rendement behalen uit jouw beleggingen!

Wat is een aandeel?

Voordat je aandelen gaat kopen, is het belangrijk om te weten: wat is een aandeel? Een aandeel geeft de belegger een (meestal klein) deel van eigendom in een bedrijf. Als het bedrijf winst maakt, dan maak jij als aandeelhouder ook winst. Het is belangrijk om te weten dat je niet altijd direct geld kunt uitkeren als je een aandeel verkoopt. Het kan zijn dat het bedrijf het geld nodig heeft om te groeien of te investeren, waardoor het uitkeren van winst niet mogelijk is.

Risico's van aandelen kopen

Alvorens je gaat beleggen in aandelen, is het belangrijk dat je weet wat voor soort belegger je bent. Als je weet welke risico's je bereid bent te nemen, kun je gemakkelijker bepalen in welke aandelen je wilt investeren. Er zijn twee soorten risico's waarmee je te maken krijgt als je in aandelen belegt: het bedrijfsrisico en het markrisico. Het bedrijfsrisico is het risico dat het bedrijf waarin je belegt, failliet gaat of niet meer winst maakt. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren door een slechte bedrijfsvoering, een teruglopende vraag naar het product of dienst of een slechte reputatie. Het markrisico is het risico dat de aandelenmarkt als geheel verandert en daardoor in waarde daalt.

Welke aandelen kopen?

Als je gaat beleggen in aandelen, is het belangrijk dat je weet welke aandelen je wilt kopen. Er zijn veel verschillende soorten aandelen, dus het is belangrijk dat je eerst goed uitzoekt welke aandelen bij jouw beleggingsdoelstellingen passen. Als je weet wat je wilt bereiken met jouw beleggingen, kun je gemakkelijker beslissen in welke aandelen je wilt investeren. Aandelen kopen is spannend, leerzaam en je kunt er een prima rendement mee behalen. Wanneer start jij met beleggen?