Dit moet je weten over de accu en het bereik van elektrische auto's!

Dit moet je weten over de accu en het bereik van elektrische auto's!

Bij het vergelijken van een Private Lease Elektrische Auto is het van belang om naar de capaciteit van de accu te kijken omdat deze voor een groot deel bepaalt hoe ver je kunt rijden. Maar de capaciteit zegt niet alles. Wij hebben ook nog wat tips om zoveel mogelijk uit de accu van je private lease auto te halen.  

Hoe ver je met een volle accu van een elektrische auto kunt rijden wordt uitgedrukt in de actieradius. Termen die er ook wel voor gebruikt worden zijn bereik of range. Je kunt dit vergelijken met de afstand die een benzine-auto kan rijden op een volle tank. Die afstand is nu nog veelal groter en er zijn veel tankstations waar je snel kunt tanken. 

Meestal voldoende

Nederland is niet zo heel groot en de afstanden die wij rijden zijn meestal niet heel lang. Hierdoor is een range van zo’n 300 kilometer voor de meeste mensen ruim voldoende voor het dagelijks gebruik. Negentig procent van onze ritten is korter dan 75 kilometer.

Mocht dit niet voldoende zijn, dan zijn er inmiddels al 100.000 openbare laadpalen en ruim 3.000 snellaadpunten (juni 2022). Op oplaadpalen.nl is de laatste stand van zaken te zien. 

Hoe haal je meer kilometers uit je accu

Als je rustiger rijdt, dan gaat de accu minder snel leeg. Langzaam optrekken en op tijd het gas loslaten bij het afremmen vergroot de actieradius.

Remmen en optrekken kost energie. Hoe meer er op een gelijke snelheid wordt gereden, hoe lager het verbruik. Leer jezelf aan om zoveel mogelijk op de cruise control te rijden.

Benut de eco-stand. Veel elektrische auto’s hebben deze optie en lang niet iedereen maakt er gebruik van.

Laat de auto uitrollen in plaats van af te remmen. Tijdens het uitrollen laadt de accu zichzelf weer op.

Beperk het gebruik van de airco en verwarming. Deze gebruiken veel stroom en een elektrische auto kan geen gebruik maken van de warmte van de motor om de auto te verwarmen.

Let op de bandenspanning en pomp je banden regelmatig op. Hard opgepompte banden zorgen ervoor dat de auto minder energie verbruikt. 

Accu

Hoeveel elektriciteit je kunt opslaan in een accu wordt uitgedrukt in kilowattuur. Grotere auto’s hebben veelal een grotere accucapaciteit, maar gebruik ook meer elektriciteit. Door nieuwe accu-technieken zijn wij in staat om steeds meer elektriciteit in kleinere accu’s op te slaan. Deze ontwikkeling gaat nog wel even door.