Waarop letten bij inbouwspots in een betonnen plafond?

Waarop letten bij inbouwspots in een betonnen plafond?

Vroeger werden de meeste kamers in een woning verlicht door één centrale plafondlamp. Tegenwoordig kiezen we eerder voor functionele verlichting met inbouwspots. Op deze manier hebben we licht op de juiste plaatsen: boven het keukeneiland, boven de zetel of bij een schilderij.

Ben je bezig met de opmaak van een lichtplan? Lees dan zeker deze tips voor inbouwspots in een betonnen plafond.

Driverless inbouwspots

Wij adviseren het gebruik van driverless inbouwspots voor betonnen plafonds. Bij deze spots moet je geen driver of trafo installeren in het plafond, waardoor er minder plaats nodig is. Je kan ze rechtstreeks op 220V aansluiten. Dat maakt de installatie veel eenvoudiger.

Dezelfde spots doorheen de hele woning

Het is best om op voorhand één model van inbouwspots te kiezen. Hierdoor heb je meteen de juiste diameter voor de spotboringen in het plafond. Een diameter van 80 mm is zowat de standaardmaat, maar er bestaan genoeg spots die groter of kleiner zijn. De opening mag gerust een klein beetje groter zijn dan de zaagmaat. Er moet toch zo'n 0,5 cm ruimte zijn tussen de zijkant van de spot en het beton. Laat deze betonboringen uitvoeren door een specialist of koop zelf een diamantboor in de juiste diameter. Het puin breng je naar een recyclagepark in de buurt.

Spots met bladveren

Opgelet, want niet alle armaturen zijn geschikt voor een betonnen plafond. Inbouwspots voor een vol plafond hebben bladveren nodig voor een stevige bevestiging. Die voor een vals plafond hebben S1 inbouwveren (springveren). Controleer dus de verpakking of technische fiche wanneer je de spots aankoopt.

Correct meten en aftekenen

Denk goed na over de positie van alle inbouwspots. Het is zeer moeilijk om fouten nadien op te lossen. Een gedetailleerde opmeting en aftekening van de boorgaten is dus van cruciaal belang.

IP-waarde

Ga je inbouwspots in het betonnen plafond van een vochtige ruimte plaatsen? Dan moet je rekening houden met de IP-waarde. Op plaatsen tot 2,25 m hoogte rondom een douchekop of badkuip moet je lampen met een IP65 beschermingsgraad gebruiken. Anders wordt de elektrische installatie afgekeurd.

Kabellengte

Nog een tip voor de installatie: zorg ervoor dat de kabels lang genoeg zijn. Kabels die maar net uit het boorgat uitsteken maken de aansluiting veel moeilijker. Wees dus niet te zuinig.