3 tips om te voorkomen dat jouw kat aan jouw dure meubels krabt

3 tips om te voorkomen dat jouw kat aan jouw dure meubels krabt

Dat katten graag iets hebben om aan te krabben, wisten we al wel. Krabben is natuurlijk kattengedrag. Ze doen dit onder meer om hun territorium af te bakenen, maar ook om stress te verminderen, verveling tegen te gaan en om hun nagels te onderhouden. Krabben is dan ook natuurlijk gedrag dat zeker niet afgestraft moet worden. Het kan natuurlijk wel uiterst vervelend zijn wanneer jouw kat jouw dure meubels als mooi krabobject ziet.

Gelukkig bestaan er meerdere trucjes om te voorkomen dat jouw kat dit doet. De beste methode hiervoor is om gewenst gedrag te stimuleren in plaats van ongewenst gedrag (krabben aan jouw nieuwe bankstel bijvoorbeeld) af te straffen. Net als bij kinderen is belonen van gewenst gedrag vaak effectiever dan straffen bij ongewenst gedrag. Vanuit dit uitgangspunt hebben we onderstaande drie tips opgesteld. Lees snel verder!

Schaf een geschikt krabmeubel aan

Een geschikt krabmeubel, zoals een krabpaal kat bijvoorbeeld, is een must voor iedere katteneigenaar. Krabpalen zijn speciaal ontworpen zodat jouw kat zich eens flink kan uitleven. Je hebt hele simpele krabpalen, maar ook super deluxe krabmeubels die naast meerdere krabplaatsen ook verschillende ligplekken en speelmogelijkheden bieden.

Let bij de aanschaf goed op of het krabmeubel wel geschikt is voor jouw kat. Sommige krabpalen zijn namelijk zo ontzettend laag, dat ze eigenlijk alleen geschikt zijn voor kleine katten. Omdat katten zich tijdens het krabben meteen even uitrekken en strekken, is het belangrijk dat de krabpaal hoog genoeg is. Wanneer jouw kat zich in allerlei bochten moet wringen, zal het naar alle waarschijnlijkheid alsnog niet veel gebruik maken van het krabmeubel.

Maak de gewenste krabplekken extra aantrekkelijk

Gewenste krabplekken, zoals een krabpaal bijvoorbeeld, kun je extra aantrekkelijk maken door middel van catnip spray. De meeste katten zijn dol op catnip, ook wel wild kattenkruid genoemd. Catnip heeft namelijk een bepaalde geur die katten aantrekt. Spray een beetje catnip op de plaatsen waar je wilt hebben dat jouw kat krabt en hij of zij zal de dure meubels in het vervolg met rust laten. Wil je helemaal 100 procent zeker zijn dat jouw kat met zijn of haar scherpe nageltjes van jouw bankstel afblijft? Spray dan meteen even wat antikrab-spray met feromonen op de plaatsen waar niet gekrabd mag worden. Vergeet ook niet om je kat met snoepjes te belonen wanneer het gewenst gedrag vertoont! Zo leert het zich dit gedrag sneller aan.

Speel regelmatig met je kat

Zoals hierboven ook al is gezegd, kunnen katten ook uit verveling gaan krabben. Verveling kan op verschillende manieren ontstaan. Bijvoorbeeld wanneer de kat onvoldoende ruimte heeft om zich te bewegen of wanneer het onvoldoende geprikkeld en gestimuleerd wordt. Door regelmatig met je kat te spelen, kun je een groot gedeelte van die verveling wegnemen. Wist je dat er ook speeltjes bestaan met daarin catnip? Jouw kat zal er dol op zijn, neem dat maar van ons aan!