Besparen op gebruikte laptop

Besparen op gebruikte laptop

Het kopen van een laptop is een flinke investering. Je bent niet zelden zeker € 500,- kwijt voor een goede nieuwe laptop. Een optie is om een gebruikte laptop te kopen. Meestal ben je hiermee een stuk goedkoper uit. Wel zijn er een aantal zaken waar je goed op moet letten wanneer je een gebruikte laptop wilt kopen.

Waar gebruikte laptops kopen?

Je kunt zowel online als in sommige winkels gebruikte laptops kopen. In veel steden zijn winkels die gespecialiseerd zijn in tweedehands laptops. Online kun je via bijvoorbeeld Marktplaats of Speurders een gebruikte laptop kopen. Verder zijn er ook webshops die gebruikte laptops opkopen en weer doorverkopen. Meestal zijn dit laptops die komen uit het bedrijfsleven.

kleven zekere risico's aan het kopen van een gebruikte laptop. Zeker wanneer je via Marktplaats of Speurders een gebruikte laptop koopt bij een particulier, weet je nooit helemaal wat je in huis haalt. Wanneer een advertentie voor een gebruikte laptop te mooi lijkt om waar te zijn, dan is dit meestal ook zo. Het is verstandig om nog voor de uiteindelijke aankoop de laptop eerst zelf te testen. Kijk of alles werkt en start ook wat programma's op om de prestaties van de laptop te beoordelen.

Het risico op een slechte laptop is minder groot als je een gebruikte laptop koopt bij een bedrijf. Meestal zijn dit laptops die door het bedrijfsleven zijn afgedankt. Over het algemeen is met deze laptops netjes omgegaan. Ook worden deze laptops voor de verkoop meestal uitvoerig doorgelicht door het verkopende bedrijf. Zo ben je er zeker van dat de laptop goed werkt en geen virussen bevat

Snelheid gebruikte laptops

Ook wanneer er goed is omgegaan met een gebruikte laptop, kun je van een oudere laptop niet de prestaties verwachten van een nieuwe laptop. De laptop zal altijd wat trager zijn dan een nieuw model. Ook kunnen er net wat sneller problemen optreden. Houd hier rekening mee bij de aanschaf. Ga je programma's gebruiken die een sterke computer vereisen, dan kan het verstandig zijn om toch te kijken naar een nieuwe laptop.

Een gebruikte laptop is uiteraard goedkoper dan een gloednieuwe laptop. Wel moet je erop letten dat de laptop gebruiksklaar is. Moet je bijvoorbeeld nog een besturingssysteem aanschaffen of een nieuwe geluidskaart installeren, dan kunnen de kosten al snel flink toenemen. Probeer er ook achter te komen of de hardware nog van goede kwaliteit is. Moet je binnen een jaar de laptop meermaals laten repareren, dan kom je al snel op hoge kosten uit. Hetzelfde geldt voor de stroomkosten, aangezien nieuwe apparaten over het algemeen duurzamer en zuiniger zijn.

Al bij al genoeg stof om over na te denken, alvorens je de keuze maakt die het beste bij jouw situatie past.