Blijven leven zoals nu als je met pensioen gaat?

Blijven leven zoals nu als je met pensioen gaat?

In dit blog gaan we dieper in op de mogelijkheden om extra pensioen op te bouwen als je met pensioen gaat. Handig, als je graag wilt blijven leven, als je later met pensioen gaat. Ook leggen we uit hoe pensioen in Nederland wordt opgebouwd en wat je concreet kunt doen om extra pensioen op te bouwen. Jij wilt straks toch ook gewoon lekker doorleven, zoals nu?

Hoe wordt pensioen in Nederland opgebouwd?

Iedereen in Nederland die tussen de 18 en de 67 jaar is en minstens 12 uur per week werkt, doet mee aan een pensioenregeling, geregeld vanuit de werkgever. Die betaalt hier premie voor, dat elke maand automatisch van je salaris wordt ingehouden. Daarnaast ontvangt iedereen die met pensioen gaat AOW. Dit is een wettelijk recht, een bedrag die iedereen krijgt als hij/zij met pensioen gaat. Het derde deel aan pensioen, bestaat uit je eigen opgebouwde spaarpot. Dit extra deel, kun je op verschillende manieren opbouwen.

Extra pensioen opbouwen

Pensioen opbouwen, kun je ook zelf doen. Je kunt extra geld opzijzetten door bijvoorbeeld een bankspaarproduct af te sluiten, denk hierbij aan een levensverzekering of spaardeposito. Je kunt er ook voor kiezen om te gaan beleggen en hiermee extra geld aan pensioen op te bouwen. Het is wel belangrijk om te weten waarin je je geld belegt en welke risico’s ermee gepaard gaan.

Wat kun je met je extra pensioengeld doen?

Als je extra geld opzij hebt gezet voor je pensioen, kun je dit geld gebruiken om je levensstijl te behouden of zelfs te verbeteren als je met pensioen bent. Met dat extra geld kun je bijvoorbeeld een leuke vakantie boeken, een nieuwe auto kopen, of je woning gaan verbouwen. Je kunt er ook voor kiezen om een hobby op te pakken die kostbaar is, denk hierbij aan diepzeeduiken of verre reizen maken. Het is ook belangrijk om te weten dat je het geld dat je opzijzet voor je pensioen niet kunt gebruiken zolang je nog in dienst bent. Het geld dat je opzijzet voor je pensioen is alleen beschikbaar als je met pensioen bent. Heb jij al nagedacht over het opbouwen van een stukje extra pensioen?