Het belang van ergonomische kantoormeubelen

Het belang van ergonomische kantoormeubelen

Ben je op zoek naar nieuwe kantoormeubelen? Kan jouw kantoorwerkplek wel wat nieuwe bureaus, bureaustoelen en andere meubelen gebruiken? Dan heb je tegenwoordig de keuze uit een zeer ruim aanbod. Van simpele bureaus die je niet kunt verstellen tot speciale zit/sta-bureaus die wél in de hoogte kunnen worden aangepast. Ook bureaustoelen komen in vele soorten en maten, met of zonder armleuningen. Niet elk bureau en niet iedere stoel is echter even ergonomisch verantwoord. Toch is het wel degelijk belangrijk om rekening te houden met de ergonomie wanneer je besluit nieuwe kantoormeubelen aan te schaffen. Waarom? Dat lees je in deze blog.

Arbowet: richtlijnen voor kantoorinrichting

De Arbowet, voluit Arbeidsomstandighedenwet, is in het leven geroepen om een gezonde en veilige werkplek te creëren voor werknemers. Werknemers moeten te allen tijde gezond en veilig kunnen werken. Om zo’n werkomgeving te creëren zijn er richtlijnen opgesteld. Om aan de Arbowet te voldoen, moet een kantoor bijvoorbeeld volgens bepaalde regels worden ingericht. Zo moeten werknemers voldoende beweeg- en werkruimte hebben, moet de luchtkwaliteit in orde zijn en moeten er voldoende ramen aanwezig zijn voor natuurlijk daglicht. Ook ergonomisch werken komt in de Arbowet aan bod.

Wat is ergonomisch werken?

Ergonomisch werken houdt in dat je de juiste houding aanneemt tijdens het uitvoeren van de werkzaamheden én dat je tevens voldoende rustmomenten inplant zodat je lichaam, maar ook geest zich kunnen herstellen. Ergonomie houdt zich dan ook bezig met het afstemmen van de omstandigheden en hulpmiddelen op de eigenschappen van de mens zodat deze optimaal kan functioneren.

Een goede ergonomie: ontzettend belangrijk!

Een goede ergonomie tijdens het werken is ontzettend belangrijk. Door de juiste houding aan te nemen kunnen fysieke klachten, zoals rugpijn, nekpijn en RSI worden voorkomen. Zeker wanneer je lange tijd achter elkaar stil zit achter een laptop of computer is het erg belangrijk om goed op je houding te letten. Een verkeerde zithouding kan al snel tot nare klachten leiden. Naast een goede houding is het bovendien belangrijk om geregeld pauze te nemen en even een rondje te lopen bijvoorbeeld. Dit stimuleert de vitaliteit, creativiteit en productiviteit.

Op zoek naar ergonomische kantoormeubelen?

Wil je graag ergonomische kantoormeubelen aanschaffen voor je kantoor? Met de ergonomische kantoormeubelen van Desko kunnen werknemers op een verantwoorde en ergonomische manier werken. Naast een goede ergonomie is er bij deze aanbieder van kantoormeubelen tevens veel aandacht voor duurzaamheid en circulariteit. Er wordt veel gebruik gemaakt van gerecyclede materialen en oude kantoormeubelen worden nieuw leven ingeblazen en krijgen zo een tweede kans.