Hoe kun je ouderen helpen die nog op zichzelf wonen?

Hoe kun je ouderen helpen die nog op zichzelf wonen?

Veel ouderen willen zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen. Soms is dat niet meer mogelijk omdat ze bijvoorbeeld problemen hebben met hun gezondheid, of omdat ze de huishouding niet meer alleen kunnen doen. In dat geval kan hulp van buitenaf heel erg welkom zijn. Er zijn verschillende manieren om ouderen te helpen die nog op zichzelf wonen. We bespreken er hier een aantal.

Gevaren voor ouderen die alleen wonen

Er zijn een aantal gevaren voor ouderen die nog thuis wonen zoals valpartijen, vergeten te eten of medicijnen niet meer goed kunnen innemen, kunnen worden voorkomen door middel van hulpmiddelen. Er zijn verschillende oplossingen beschikbaar om ouderen veilig thuis te laten wonen. Zo kun je een pillendoosje kopen met een alarm, zodat ouderen niet vergeten om de pillen in te nemen.

Ouderen kunnen veel last hebben als ze vallen. Ook als dit thuis gebeurt. Soms kunnen ouderen moeilijk weer overeind komen, of kunnen zelfs iets breken. Een SOS knop ouderen kan hierbij helpen. Deze knop kunnen ouderen indrukken als zij in een noodsituatie zitten, waarna er gebeld wordt naar een contactpersoon. Zo kan een knop met valalarm ouderen helpen om langer thuis te kunnen blijven wonen.

Hulp in het huishouden

Huishoudelijke hulp is een goede oplossing voor ouderen die niet meer in staat zijn om hun huis goed schoon te houden. Bepaalde taken kunnen erg zwaar zijn voor ouderen. Er zijn ook bedrijven die ouderen kunnen helpen met het doen van hun boodschappen, of hen naar afspraken kunnen brengen. Ouderen kunnen zo langer thuis blijven wonen, zonder dat ze zware klussen hoeven te doen of ver moeten reizen.

Sociale contacten

Omdat ouderen soms moeilijkheden hebben om sociale contacten te onderhouden, is ook hier hulp mogelijk. Er zijn verschillende ouderenorganisaties die ouderen kunnen helpen met het vinden van een vriend of vriendin. Ook zijn er verenigingen waar ouderen samen kunnen komen om te praten, bijvoorbeeld over hun gezondheid of andere zaken. Dit helpt tegen eenzaamheid, waar steeds meer ouderen last van hebben.

Samenvattend kunnen we stellen dat ouderen die nog op zichzelf wonen verschillende hulpmiddelen kunnen gebruiken om hun leven makkelijker te maken. Hierdoor kunnen ouderen langer thuis blijven wonen, zonder al te veel beperkingen.