Vijf verschillende soorten koffie op een rij!

Vijf verschillende soorten koffie op een rij!

Koffiebarretjes staan erom bekend dat ze je kunnen overweldigen met het aanbod aan verschillende soorten koffie die zij hebben. Dit kan een simpele americano zijn of een frisse ijskoffie. Hoewel alle drankjes koffie bevatten, zitten er vaak kleine verschillen tussen deze drankjes. Met deze blog willen we een aantal soorten koffiedrankjes opnoemen om het verschil uit te leggen!

Cappuccino

Eén van de meest populaire koffiedrankjes is de cappuccino. Deze kun je vrijwel overal verkrijgen. Een cappuccino is een dubbele shot espresso waar opgeschuimde melk aan toe wordt gevoegd. Voor een goede cappuccino wordt meestal volle melk gebruikt. Deze wordt opgeschuimd in een melkkannetje met behulp van een stoompijp. Als eerst wordt een groot deel van de melk door de espresso heen geschonken. Het laatste deel van de melk wordt boven op de laag espresso geschonken waardoor er een schuimlaag op de cappuccino ontstaan. De schuimlaag van de cappuccino is perfect om er figuurtjes in te maken. Dit wordt ook wel latte art genoemd!

Cold brew

Een cold brew koffie is eigenlijk een ‘normale’ koffie dat gemaakt wordt met koud water. Deze kan op 2 verschillende manieren worden gemaakt. Je kan ervoor kiezen om ijswater erg langzaam over de gemalen koffie te druppelen, dit wordt ook wel ‘cold drip coffee’ genoemd. Een andere optie om een cold brew te maken is om gemalen koffie in koud water te weken en vervolgens 12 tot 24 uur in de koelkast te bewaren.

Flat white

Dit koffiedrankje lijkt erg veel op zowel een cappuccino als een latte. Het verschil zit echter in de opgeschuimde melk. Bij een flat white wordt de melk minder hard opgeschuimd, waardoor de schuimlaag dunner is dan bij een cappuccino. Een flat white wordt, net als een cappuccino, met 2 shots espresso gemaakt. Doordat er minder melk wordt gebruikt bij een flat white, smaakt deze iets sterker naar koffie dan een cappuccino.

Americano

Dit koffiedrankje heeft zijn naam gekregen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Amerikaanse soldaten die gelegerd waren in Italië vonden de Italiaans espresso veel te sterk en bitter, waardoor ze extra water aan hun koffie toevoegden. Kortom gezegd: een americano is niets meer dan een espresso verdund met extra heet water. Een espresso bestaat ongeveer uit 25 tot 30 ml koffie, terwijl een americano bestaat uit 60 ml koffie. Een americano bevat dus ongeveer twee keer zoveel meer water dan een normale espresso.

Affogato

Een affogato is eigenlijk meer op een dessert dan op een koffiedrankje. Een affogato is een shot espresso in een kopje waar vanille-ijs aan toe wordt gevoegd. Een heerlijke afsluiter van een goed diner of een manier om jezelf lekker te verkoelen tijdens een warme zomerdag!

Ga zelf aan de slag!

Ben je na het lezen van deze blog benieuwd hoe deze heerlijke koffiedrankjes smaken? Bij Koffiehenk.nl kun je terecht voor lekkere koffie om deze drankjes gewoon in huis te maken!