Wat is berberine en waar vind je het?

Wat is berberine en waar vind je het?

Berberine is een ammoniumzout uit de protoberberinegroep van benzylisoquinoline alkaloïden. Het maakt deel uit van een groep natuurlijk voorkomende alkaloïden die meestal basische stikstofatomen bevatten. Klinkt allemaal interessant dus, want er zijn zelfs berichten dat je kunt afvallen met berberine supplementen.

Waar wordt berberine gevonden?

Berberine wordt meestal gevonden in de wortels, wortelstokken, stengels en schors van barbessen en andere planten. Vanwege zijn rijke gele kleur werd het extract van Berberis soorten traditioneel gebruikt om wol, leer en hout te verven.

Kruiden en planten uit de wetenschap

Zoals veel kruiden en planten wordt het al eeuwenlang gebruikt in de traditionele Chinese geneeskunde. Dit betekent dat er talloze anekdotische meldingen zijn van het nut ervan voor verschillende doeleinden. Gelukkig is berberine de laatste tijd bestudeerd door de lens van de moderne wetenschap, en kunnen we met meer zekerheid zeggen of het echt nuttig is.

Bronnen van berberine

Berberine activeert AMPK. Berberine komt voor in verschillende planten, waaronder barbier (Berberis vulgaris), boomkurk (Berberis aristata), Oregon druif (Mahonia aquifolium), goldenseal (Hydrastis canadensis), geelwortel (Xanthorhiza simplicissima), Amur kurkboom (Phellodendron amurense), gouddraad (Coptis chinensis), (Tinospora cordifolia), Mexicaanse klaproos (Argemone mexicana), Californische klaproos (Eschscholzia californica), en grote celandine (Chelidonium majus).

Het wordt uiteraard aangeboden als berberine supplement.

Waarvoor wordt berberine gebruikt?

Berberine wordt gewoonlijk gebruikt om een hoog cholesterolgehalte of andere vetten in het bloed te behandelen, een aandoening die bekend staat als hyperlipidemie. Het wordt door sommige mensen ook gebruikt om de bloeddruk onder controle te houden.

Het wordt ook gebruikt bij brandwonden, doorligwonden, leveraandoeningen en andere aandoeningen, hoewel het bewijs voor het gebruik ervan voor dergelijke aandoeningen beperkt tot niet-bestaand is.

Als antimicrobieel middel kan berberine ook nuttig zijn, want het bleek de groei van Staphylococcus aureus (MRSA) infecties te kunnen remmen.

Wat doet berberine?

Berberine is een bioactieve verbinding en lijkt zich te richten op een enzym in de cellen dat AMP-geactiveerd proteïne kinase (AMPK) heet, dat een cruciale rol speelt in de cellulaire energiestofwisseling.

AMPK is een van de vier routes die het metabolisme en de cellulaire homeostase (een toestand van evenwicht) regelen, en de ontregeling ervan zou een van de redenen zijn waarom we ouder worden. Dit is waarschijnlijk het meest interessante aspect van berberine in de context van veroudering.

Sommige onderzoeken suggereren dat berberine ook ontstekingsremmende eigenschappen kan hebben. Ontsteking speelt ook een belangrijke rol in het verouderingsproces in meer algemene zin, dus als berberine ontstekingen kan verminderen is dit ook potentieel nuttig in verband met veroudering.

Berberine voor diabetes

Er is enig onderzoek gedaan naar berberine bij diabetes type 2, een aandoening met een verhoogde bloedsuikerspiegel (glucose), hetzij door een verhoogde insulineresistentie, hetzij door een tekort aan insuline. Een hoge bloedsuikerspiegel gedurende langere tijd kan zeer schadelijk zijn voor weefsels en organen en leidt vaak tot een verkorte levensduur.

Uit een meta-analyse uit 2015 bleek dat berberine, in combinatie met veranderingen in levensstijl, effectiever was bij het verlagen van de bloedsuikerspiegel in vergelijking met alleen veranderingen in levensstijl.

Een verdere meta-analyse in 2019 suggereerde dat berberine effectiever was bij het verlagen van de bloedsuikerspiegel dan een placebo. Gegevens uit dezelfde studie lijken ook te suggereren dat de combinatie van berberine en bloedsuikerverlagende medicijnen effectiever is dan alleen de alleen gebruikte medicijnen.

Omdat berberine zich lijkt te richten op AMPK, dat de stofwisseling regelt en hoe het lichaam reageert op de bloedsuikerspiegel, kan het helpen om diabetes en aanverwante aandoeningen zoals obesitas aan te pakken.

Er is echter meer onderzoek nodig, waaronder grootschalige klinische studies om de veiligheid en werkzaamheid van berberine goed vast te stellen. Praat ook met je arts vanwege de mogelijke wisselwerking met andere geneesmiddelen en medicatie voordat je berberine voor diabetes overweegt.

Berberine voor hoog cholesterol

Een hoog niveau van LDL-cholesterol, wat overdreven wordt omschreven als slecht cholesterol, is een risicofactor voor hartziekten en beroerte. Er zijn aanwijzingen dat berberine nuttig kan zijn bij het verlagen van LDL-cholesterol.

Een meta-analyse uit 2015 suggereert dat veranderingen in levensstijl in combinatie met berberine effectiever zijn dan alleen veranderingen in levensstijl om een hoog cholesterol te verlagen.

Berberine review

Een berberine review uit 2017 suggereert dat berberine kan helpen om het LDL-cholesterol- en triglyceridengehalte te verlagen. De auteur concludeert echter dat er meer klinisch onderzoek moet worden gedaan om de therapeutische effectiviteit van berberine vast te stellen.

Berberine bij overgewicht

Obesitas kan het risico op diabetes type 2, hartziekten, hoge bloeddruk en hoog cholesterol verhogen. Sommige onderzoekers geloven dat berberine vergelijkbaar werkt met het geneesmiddel metformine. Een dierstudie uit 2015 vergeleek zelfs berberine en metformine en hoe ze allebei het darmmicrobioom lijken te wijzigen op manieren die de stofwisseling kunnen helpen

Uit een onderzoek uit 2015 bleek dat mensen met het metabool syndroom die driemaal daags 200 milligram berberine namen, een verlaging van de body mass index zagen.

Volgens een review uit 2017 zagen mensen die 3 maanden lang tweemaal daags 750 mg berberrie namen een significant gewichtsverlies. Dit effect zou het gevolg kunnen zijn van de manier waarop berberine samenwerkt met AMPK en de daaruit voortvloeiende verandering van het metabolisme.

Activeert berberine bruin vetweefsel?

Een studie uit 2018 suggereert dat berberine bruin vetweefsel (vetweefsel) activeert. Dit specifieke type vetweefsel helpt het lichaam om voedingsstoffen die we consumeren om te zetten in warmte voor ons lichaam. Door de activiteit van bruin vet te verhogen, kan het helpen metabole disfunctie en aandoeningen als obesitas en metabool syndroom aan te pakken.

Bijwerkingen van berberine

Enkele milde bijwerkingen, gemeld door mensen die berberine als supplement nemen, zijn maagklachten, constipatie, misselijkheid, huiduitslag en hoofdpijn. Hoewel in geen enkel onderzoek ernstige bijwerkingen van berberine zijn gemeld, is het potentieel om die te veroorzaken groot. Berberine kan interfereren met CYP2D6 en CYP3A4 enzymen, die betrokken zijn bij het metabolisme en een wisselwerking aangaan met geneesmiddelen.

Meer onderzoek naar berberine blijft nodig

Er is meer onderzoek nodig voordat het echt overwogen moet worden, want de kans op gevaarlijke interacties is aanwezig. Maar als je toch besluit berberine te nemen en je ervaart bijwerkingen, stop er dan onmiddellijk mee en raadpleeg je huisarts.