Wat is hypnotherapie?

Wat is hypnotherapie?

Hypnotherapie is een (psycho)therapie waarbij hypnose als hulpmiddel wordt ingezet. Dat is een simpele uitleg, en bij nader inzien zijn er meer woorden nodig om deze werkwijze te omschrijven. Het blijkt uit de vraag “wat is hypnotherapie” die vaak wordt gesteld dat er veel onduidelijkheid en ook nieuwsgierigheid bestaat over deze behandelvorm. Soms bestaat er zelfs onzekerheid en angst over hypnose, en worden voorbeelden aangehaald van rare of griezelige toestanden. Dan gaat het er vooral om iets geks mee te maken in een show waar iedereen om kan lachen. Maar wat is hypnotherapie nu eigenlijk? Klinische hypnose heeft niets te maken met toneelhypnose. En de inzet van hypnose heeft uitsluitend een therapeutisch doel. De hypnotherapeut werkt met verbeelding en zelfsuggestie in een rustige, kalme toestand, met het accent op reflectie en communicatie.

De toepassing van trance

Iedereen gaat elke dag door een trance-achtige staat van onderdompeling. Hypnotherapie wekt een trance op met een specifiek doel. Hypnotherapie is geen doel op zich. Het doel is de gegeven therapeutische begeleiding. Een hypnotherapeut kan tijdens de behandeling kiezen uit een breed scala aan behandelingen. Welke te kiezen, hangt af van de doelen van de therapie en het probleem/de wens van de cliënt om hulp te zoeken. Ontdekkingstechnieken, traumamanagement, directe benaderingen van angst, gedragstherapie en alle soorten veranderingstechnieken komen aan bod. Deze benadering, waarbij verschillende stijlen, ideeën en technieken samensmelten tot iets nieuws, wordt ook wel eclectisch genoemd. 

Wat maakt hypnotherapie effectief

De trance zelf wordt beschreven als een toestand van een verhoogd niveau van bewustzijn, van een naar binnen gerichte, verhoogde concentratie en een toegenomen openheid voor suggestie. De hypnotherapeut communiceert rechtstreeks met het onbewuste van de cliënt. Dat is het doel van de hypnose en het taalgebruik van de therapeut schept daarbij een brug tussen het bewuste en het onbewuste.

Zo wordt het kritisch bewustzijn, het logische denksysteem, gepasseerd. Maar het observerende vermogen blijft altijd aanwezig, zelfs tijdens diepe trance. Als het nodig is kan iemand meteen terugkomen in het normale denken. Dit wordt weleens dubbelbewustzijn genoemd. Aan de ene kant is men sterk bezig met wat in de trance beleefd en ervaren wordt, aan de andere kant blijft een deel van het bewustzijn zich bewust van het hier en nu. Dit betekent dat iemand niet gedwongen kan worden om iets te zeggen of te doen wat hij niet wil. Direct uit de hypnose komen is dan ook altijd mogelijk.

Waarmee kan ik terecht bij Hypnotherapie-Amsterdam?

Met hypnotherapie worden veel klachten verminderd of verholpen. Omdat ieder mens uniek is en elke klacht of hulpvraag anders is, zou het onzorgvuldig zijn hier te stellen dat bepaalde klachten opgeheven worden met hypnotherapie. Doordat ervaren hypnotherapeuten goede resultaten, met hun cliënten hebben bereikt met deze technieken en door wetenschappelijk onderzoek naar de effecten van de behandeling met hypnose kunnen wij concluderen dat veel klachten in aanmerking komen voor behandeling met hypnotherapie. De behandeling door artsen en medisch specialisten blijft voor tal van ziektes van groot belang. Als ondersteuning hiervan biedt hypnotherapie steun, inzicht in eigen handelen en kwaliteiten, vermindering van of beter kunnen omgaan met de klachten en bij sommige klachten of problemen klachtenvrij zijn.

Hieronder een greep uit de lijst van klachten, waarvan in de praktijk is gebleken, dat deze zinvol behandeld kunnen worden bij bijvoorbeeld Hypnotherapie Amsterdam.