Wat moet je weten voordat je Bitcoin koopt?

Wat moet je weten voordat je Bitcoin koopt?

Bitcoin is een virtuele munteenheid die de afgelopen jaren enorm populair is geworden. Ook in Nederland kopen steeds meer mensen Bitcoin, bijvoorbeeld om te beleggen. Als jij ook zit te denken aan het aanschaffen van de munt, is het natuurlijk handig als je de nodige basiskennis en wat achtergrondinformatie hebt. Daarom geven wij hieronder een korte, overzichtelijke uitleg.

Wat is Bitcoin?

Bitcoin is een cryptomunt die opgebouwd is uit een computercode. Deze munteenheid is niet gecentraliseerd. De transacties met Bitcoin worden opgeslagen in de blockchain, een soort groot virtueel boek. Bitcoin wordt dus niet op één vast punt opgeslagen, maar verspreid over duizenden computers over de hele wereld. Hierdoor is het systeem een stuk minder kwetsbaar. Over de markt van crypto wordt geen toezicht gehouden. Daarom blijft het aanschaffen van deze munten altijd een risico. Van de cryptomunten is Bitcoin veruit de meest bekende. Deze munt bestaat onderhand ook al een lange tijd. Overige cryptomunten worden ook wel altcoins genoemd.

Hoe werkt Bitcoin?

Cryptomunten bestaan dus uit een computercode. Bij Bitcoin is er een maximaal aantal munten te verkrijgen. Dit zijn er 20.999.849,9769. Bitcoins worden ontwikkeld door deze te ‘mijnen’. Dit betekent dat computers zware berekeningen doen om deze codes te genereren. Deze berekeningen maken transacties met Bitcoin mogelijk. De transacties worden bijgehouden in de bovengenoemde blockchain.

Kopen en verkopen

Als je wil beleggen in Bitcoin is het slim om zo goed mogelijk geïnformeerd te zijn. Op internet kun je veel overige informatie vinden er ervaringen van andere beleggers. Je moet de Bitcoin koers goed in de gaten houden. Dit kan makkelijk online. Je kunt Bitcoin en andere cryptomunten kopen via een broker of een app. Hierna kun je een wallet (een digitale portemonnee) aanmaken en hier geld op storten. Als je een app gebruikt beheert een ander bedrijf meestal de wallet voor je. Zorg altijd dat je een betrouwbare, goed functionerende broker of app gebruikt. Zo weet je zeker dat je veilig te werk kunt gaan. Als je de Bitcoins verkoopt, kun je het geld hierna weer gemakkelijk terug laten storten op je rekening. Dit kan soms even duren, dus raak niet in paniek en wacht even rustig af.