Wat zijn de verschillen tussen spanning en stroom?

Wat zijn de verschillen tussen spanning en stroom?

Er zijn soms van die termen, waarvan je eigenlijk niet precies weet wat de verschillen zijn. Neem bijvoorbeeld de term ‘spanning ‘ en ‘stroom’. Soms heb je weleens te maken met deze termen, bijvoorbeeld als je kortsluiting hebt in je woning, of in een nieuw huis gaat wonen. Deze termen komen op zulke momenten opeens voorbij, terwijl je waarschijnlijk niet precies weet wat er bedoeld wordt. Hieronder kun je lezen wat de verschillen zijn tussen spanning en stroom. De volgende keer, weet jij precies wat er bedoeld wordt!

Wat is spanning?

Met spanning wordt de kracht bedoeld, waarmee stroom door een draad wordt geduwd. Normaal gesproken heb je als particulier te maken met een netspanning van maximaal duizend volt. Hiermee kunnen normale gezinnen prima uit de voeten. Consumenten kunnen via het normale elektriciteitsnet beschikken over deze netspanning, om deze vervolgens weer af te nemen in kleinere hoeveelheden, denk hierbij aan 240 volt of 220 volt per keer. De stekkers die vervolgens gebruikt worden om apparaten van stroom te voorzien, kunnen overigens per land verschillen. Het is daarom altijd handig om online na te gaan welke stekkers er worden gebruikt in het land waar je naar toegaat. Denk hierbij aan een vakantie die je gaat doorbrengen in een ander land of een zakenreis die je gaat maken. Op deze manier ben je altijd goed voorbereid!

Wat is stroom?

De hoeveelheid elektrische lading die door een draad loopt, wordt stroom genoemd. Feitelijk is stroom dus het transport van een elektrische lading, die er uiteindelijk weer voor zorgt dat je apparaten kunt gebruiken. Hoeveel stroom een apparaat gebruikt kan erg verschillen, zo gebruikt een laptop bijvoorbeeld weinig stroom, maar een airconditioning juist weer heel veel.

Verschillen tussen spanning en stroom

Als we spreken over spanning ofwel netspanning, bedoelen we de hoeveelheid kracht, waarmee stroom door een draad wordt geduwd. In het geval van stroom, spreken we van de hoeveelheid elektrische lading die er door een draad gaat. Beide zijn nodig om uiteindelijk apparaten te laten werken. Altijd handig om dit soort verschillen te weten, dan weet jij altijd waar je het over hebt. Meer artikelen lezen zoals deze? Deze vind je gemakkelijk online. Ben jij leergierig? Wil jij altijd de betekenis weten van bepaalde termen? Een betekenis opzoeken, doe je natuurlijk ook online. Je leest het; verschillen en betekenissen zoek je straks gemakkelijk en snel op! Ideaal toch?