Home
Terug
Contact
Adverteren
 

1,5 Watt FM zender

Een zender is een installatie waarin elektrische trillingen worden opgewekt die door een antenne als radiogolven worden uitgestraald. Hoewel er een grote verscheidenheid in zenders bestaat wat betreft grootte, toepassing en frequentie, is in elke zender een oscillator aanwezig (meestal kristalgestuurd) die een elektrische trilling, de draaggolf, met een zeer constante frequentie opwekt. Daarop volgen één of meer selectieve versterkertrappen met afgestemde trillingskringen, waarin meestal ook frequentievermenigvuldiging wordt uitgevoerd. Modulatie kan plaatshebben bij een laag vermogen, waarna nog versterking van het gemoduleerde signaal nodig is om het vereiste vermogen te bereiken. Modulatie kan ook bij hoog vermogen gebeuren, nadat de draaggolf en het signaal afzonderlijk versterkt zijn.

De oscillator, "Stap 1" is opgebouwd uit maarliefst drie universele HF transistoren namelijk de BF199. Deze leveren samen genoeg vermogen om de buffer, "Stap 2" aan te sturen. Als transistor zit er in de buffer een 2N3866 die in staat is om zelfs tot 1,8 Watt te leveren. Dit haal je alleen als je er de volle voedingsspanning van de transistor op zet. Zorg er in ieder geval voor dat je hem goed koelt met een koelster.Wij maken meestal gebruik van 12 of 13,8 Volt voedingen. Voedingen uit een oude PC werken hier ook goed voor omdat deze meestal al goed ontstoord, gekoeld én gestabiliseerd zijn.

Hieronder zie je het schema van de 1,5 Watt FM zender:

Download: 1,5 Watt FM zender met witte achtergrond


Let er wel op dat het noodzakelijk is om een antenne, een stuk coax of een dummy load op de antenne uitgang aan te sluiten. Doe je dit niet en zet je de zender aan dan is is de kans erg groot dat de 2N3866 doorbrandt.

Heb je nog vragen over deze schakeling, stel deze dan gerust op het forum.

Copyright 2001-2018 Schakelingen Online - Bije er kt in februari, 2018