Hoe ziet een gaatje in jouw gebit eruit?

Hoe ziet een gaatje in jouw gebit eruit?

Een gaatje, ook bekend als cariës, is voor de meeste niet makkelijk te herkennen. Velen denken al bij een verkleuring of een klein hobbeltje dat er een gaatje in je kies of tand is Dit hoeft alleen niet het geval te zijn. Maar hoe ziet een gaatje eruit? En hoe kan een tandarts dit wel ontdekken? Cariës is moeilijk te herkennen aangezien dit veelal onder het oppervlak van de tand of kies plaatsvind. Een tandarts kan dit makkelijker door middel van röntgenfoto’s achterhalen.

Vullen of niet? Hoe ziet een gaatje eruit?

Beginnende cariës in de tand of kies kan ook herkend worden van buitenaf. Er kan een witte en doffe plek op het glazuur ontstaan. Als het een beginnend gaatje is hoeft deze niet perse direct behandeld te worden. Wel is het belangrijk om goed bij te houden hoe de plek ontwikkeld. Als het (snel) verergerd en het tandglazuur aantast zal de tandarts besluiten dat het nodig is het gaatje te vullen.

Gaatje laten vullen?

Bang dat je een gaatje hebt? En weet je niet of je het gaatje moet vullen? Het verstandigste en makkelijkste is om een afspraak te maken bij een tandarts. Indien u woonachtig bent in Rotterdam en nog geen tandarts heeft kunt u kijken bij tandartsen die momenteel geen wachtlijst hebben. Zo zorg je ervoor dat het gaatje niet verergert. Zo kun je bij deze tandarts gemakkelijk teerecht.

Als je niets met de cariës doet kan dit namelijk zorgen voor diverse problemen. Zo kan het tandbeen worden aangetast. Zodra het glazuur ver genoeg beschadigd is kan dit het tandbeen bereiken. Dit is zachter en hierdoor kan de cariës de ruimte krijgen om nog agressiever uitbreiden. Zodra dit van toepassing is kan de tandzenuw daarbij worden aangetast. Dit kan resulteren in continu kiespijn, bij druk op het gebit of bij contact met warm en koud.

Mijn hele gebit doet pijn, hoe komt dit?

Doet je hele gebit pijn en voel je het overal? Kun je niet meer fijn eten? Of heb je last bij praten en lachen? Dit kan veroorzaakt worden door pijn dat veroorzaakt wordt door een probleem op maar één plek. Het hoeft niet gelijk te zijn dat hierbij sprake is van cariës of een gaatje. Zo kan je ook te maken hebben met andere problemen. Een aantal voorbeelden hiervan zijn onderstaand toegelicht.

Zo kan je te maken hebben met een abces. Bij een behoorlijke ontsteking onder het tandvlees kan er een abces ontstaan. Dit wordt veelal veroorzaakt door een ophoping van tandvlak en van tandsteen. Je krijgt vaak pijn aan één kant van je gebit. Deze pijn kan uitstralen naar het gehele gebit. Naast een ontsteking kan jet het herkennen aan rood tandvlees en een vieze adem. De klachten van een abces kunnen gepaard gaan met koorts ontwikkeling. Zodra je te maken hebt met een abces of denkt dat je mogelijk een abces hebt is het belangrijk zo spoedig mogelijk naar de tandarts te gaan. Het geneest namelijk niet uit zichzelf.

Verder kan je te maken hebben met (vergevorderde) parodontitis. Het wordt veroorzaakt door bacteriën in het tandplak. Wanneer deze bacteriën niet verwijderd worden, door bijvoorbeeld gebrekkig tandenpoetsen en gebitsreinigingen, kan tandplak het speeksel verkalken tot tandsteen. Dit blijft stevig zitten aan de tanden en kiezen. Zodra je slecht je gebit blijft onderhouden zal dit proces zich blijven herhalen. Hierdoor kan een tandvleesontsteking ontstaan, die zich in de diepte uitbreid naar het kaakbot rondom de tanden en kiezen. Dit zorgt ervoor dat je tandvlees hier loslaat. In deze ruimte, die dan ontstaat, kan nieuwe tandplak vorming ontwikkelen. De ontsteking kan steeds dieper komen te zitten wat resulteert in kaakafbraak (parodontitis). Parodontitis is herkenbaar door bijvoorbeeld; rood, slap, gezwollen, bloedend en/of terugtrekkend tandvlees. Directe pijn ontstaat veelal pas in een gevorderd stadium. Verder kan het zorgen voor problemen met betrekking tot de esthetiek, gevoeligheid en zelfs loszittende en het uitvallen van de tanden en kiezen. Om parodontitis te voorkomen is goede gebitsverzorging en periodieke tandartscontrole van belang.

Ook tandenknarsen en kaakklemmen (bruxisme) kan veel pijn veroorzaken. Tandenknarsen is het krachtig over elkaar bewegen van de tanden en kiezen. Je hebt het niet eens altijd door. Veel mensen doen dit namelijk tijdens hun slaap. Overdag kan je hier last van krijgen door hoofdpijn en stijfheid in de kaak. Langdurig knarsen kan daarnaast problemen veroorzaken als; gebitsslijtage, breuk van vullingen, kaakklachten en vergroting van kauwspieren. Hiervoor kan je een speciaal bitje laten maken bij de tandarts. Zo wordt je gebit tijdens het slapen beschermt.

Een andere oorzaak van pijn aan het hele gebit is als je tandhalzen blootliggen. De tandhalzen kunnen gevoelig zijn door een tandvleesontsteking, te hard tandenpoetsen of op een andere manier verkeerd poetsen. Dit resulteert in overgevoelige zenuwen. Dit merk je bij contact met warm en koud, mondhygiëne behandeling en bij inname van zoete en zure voedingsmiddelen.

Het niet of juist wel doorkomen van verstandkiezen kan ook reden zijn voor de gebitspijn. Pijn m.b.t. de verstandskiezen kan doorstralen naar het gehele gebit. Een verstandkies die niet doorkomt kan ook een ontsteking veroorzaken. Dit is herkenbaar aan rood en gezwollen tandvlees. Indien de verstandskies echt niet doorkomt en problemen veroorzaakt is extractie van de kies nodig.

Zodra je last hebt van gebitspijn of zorgen hebt betreft jouw gebit is het belangrijk een bezoek aan de tandarts niet uit te stellen. Dit kan de problemen namelijk alleen maar verergeren. Zo kunnen de tanden en/of kiezen waar het probleem zich bevindt verder achteruitgaan, maar ook anderen infecteren.  

Mijn gebit is beschadigd en niet meer mooi.

Niet (meer) tevreden meer over je gebit? Maak je niet direct zorgen! Bij de tandarts en/of orthodontist kunnen ze jouw wellicht weer helpen aan een mooi esthetisch gebit. Zo kunnen ze je bijvoorbeeld helpen door middel van facings, tanden bleken, kroonwerk en/of orthodontie.

Facings worden veelal gebruikt bij de verbetering van vorm en kleur van een tand. Een facing is een dun schildje (gemaakt van composiet of porselein) dat wordt geplaatst op de tand. Eerst wordt er een dun laagje van de tand weggeboord, waardoor de facing geplaatst kan worden.

Ook kan tanden bleken helpen bij de esthetiek van jouw gebit. Het zorgt voor wittere tanden. Tegenwoordig zijn er steeds meer plekken waar tanden bleken mogelijk is. Echter is het verstandig dit uitsluitend te laten doen door een echte tandarts / tandartspraktijk.

Verder kan kroonwerk jouw wellicht helpen weer tevreden te worden over jouw gebit. Een kroon is een kunsttand dat als omhulsel om jouw tand heen geplaatst wordt.

Tot slot zijn er veel mogelijkheden m.b.t. esthetische tandheelkunde op het gebied van orthodontie. Zoek naar een orthodontist met ervaring en kennis. Kijk bijvoorbeeld naar deze orthodontist Rotterdam. Vooraf kan je informatie inwinnen over specifiek orthodontie voor kinderen en orthodontie voor volwassenen. Daarnaast kan je meer informatie krijgen over de diverse beugels, kosten beugel en andere informatie betreft veel gestelde vragen. Niet alleen wordt orthodontie ingezet voor esthetische doeleinden. Ook kan het helpen bij; uitlijning bijtpatronen, gezichtsgroei, spraak, tongpersen of slissen.