Je huis veiliger en comfortabeler maken, zo pak je dat aan

Je huis veiliger en comfortabeler maken, zo pak je dat aan

Hoe veilig is jouw huis? Niet alleen op het gebied van brand en inbraak, dingen waar iedereen op zou moeten letten, maar ook passend bij jouw mogelijkheden. Hoe veilig voel jij je nog op de trap, en hoe makkelijk kom je nog het bad of de douchecabine in en uit? Zeker wanneer de jaren wat gaan tellen, blijkt niet alles in je huis nog even goed bij je te passen, waardoor onveilige situaties kunnen ontstaan. Gelukkig kun je die in veel gevallen voorkomen.

Wat is er nodig, wat is er wenselijk?

Er kunnen dingen in je huis zijn die echt niet meer goed te doen zijn voor je, en daardoor onveilig kunnen worden. Een badkuip in- en uitklimmen, bijvoorbeeld, kan echt een flink risico met zich meebrengen als je niet meer zo stevig op je benen staat. Zeker de gladde vloer en het gebrek aan grip in de badkamer spelen daarbij een belangrijke rol.

Ook het gebruik van een trap kan min of meer onmogelijk of in ieder geval onveilig zijn in jouw situatie. Sta je niet meer heel stevig op je benen, of heb je er weinig kracht in, dan wordt een trap een flinke hindernis. Eentje waar je je misschien steeds minder zeker en veilig op gaat voelen. Juist dan vergroot je de kans op ongelukken, en kan het beter zijn om een traplift te laten plaatsen. Zo heb je voortaan altijd de keuze, en hoef je nooit meer de trap te nemen als je je daar eigenlijk niet helemaal goed bij voelt.

Naast de zaken die simpelweg onveilig zijn en aangepakt moeten worden, zijn er misschien ook nog dingen die niet per se je veiligheid in het geding brengen, maar die je wel graag anders zou willen zien. Gewoon, omdat je graag kiest voor meer comfort. Ook dat kan het wonen in je eigen woning een stuk prettiger maken.

Hoe zit het met de kosten?

In principe kun je voor aanpassingen die noodzakelijk zijn een beroep doen op de WMO, en voor zaken die niet per se hoeven zelf de kosten dragen. Let er echter wel op dat je niet zomaar bijvoorbeeld een traplift vergoeding krijgt uit de WMO; de eisen zijn best streng. Niet meer zo stabiel of zeker zijn op de trap, is meestal niet voldoende.

Veel mensen kiezen er om die reden voor om de kosten zelf te dragen, zeker als zij geen zin hebben om het hele traject in te gaan. Of het voor jou de moeite waard is om een aanvraag te doen, kun je vaak het best in samenspraak met een arts of een WMO adviseur bepalen. Draai je niet zelf voor de kosten op, dan is het mooi meegenomen. Maar ook als je de aanpassingen zelf moet betalen, is het de meeste mensen het extra comfort en de veiligheid meer dan waard.