Nooit meer hoeven verhuizen uit je droomhuis

Nooit meer hoeven verhuizen uit je droomhuis

Als je na lang zoeken, verbouwen en inrichten eindelijk in het huis van je dromen woont, dan is verhuizen naar alle waarschijnlijkheid het laatste waar je aan denkt. Zorg er daarom met slimme keuzes voor dat je woning ook in de toekomst geschikt voor je blijft. Denk aan drempelloos, riante keuken en badkamer en smarthome ingericht.

Drempelloos

Wat voor vloer wil je in je droomwoning? Een gietvloer? Plavuizen? Parket in visgraat? Stuk voor stuk prachtige en duurzame vloeren. Als je een vloer gaat uitzoeken of als je interieurarchitect het ontwerp maakt, zorg er dan voor dat de vloer overal doorloopt. Dat geeft een ruimtelijk en chique effect. Geen drempels die zichtlijnen onderbreken.

Maar dat niet alleen. Drempels kunnen in de toekomst een obstakel vormen. Geen drempels = een kleiner risico op een valpartij. Het klinkt misschien wat vergezocht, maar het is stuitend hoeveel senioren door aan valpartij in en om huis op de eerste hulp belandden. Dat komt niet door vergrijzing, maar omdat mensen langer wonen in huizen die niet geschikt voor hen zijn. Zorg er dus voor dat jou dat niet overkomt.

Andere zaken zoals de trap kunnen uiteraard ook een valrisico gaan vormen, maar een traplift is snel geplaatst. Een hele woning drempelvrij maken is een ander verhaal. Bovendien zal het je zorgvuldig uitgekozen vloer er niet mooier op maken. Zonde!

Tweedehands traplift?

Smienk Trapliften verkoopt gereviseerde trapliften, net zo veilig als een nieuwe, maar vaak duizenden euro’s goedkoper.

Riante keuken en badkamer

De keuken en de badkamer, het zijn van die ruimtes die de sfeer en eigenheid van je woning bepalen. Niet alleen door opvallende elementen te kiezen, het zijn de plekken waar wordt geleefd. Dat geldt ook steeds meer voor de badkamer. Maar let op: de keuken en badkamer zijn de eerste plekken in huis waar gevaarlijke situaties kunnen ontstaan als je ouder wordt. Hou deze dingen in je achterhoofd bij het ontwerpen van een nieuwe keuken en badkamer:

Keuken

Kies voor een goede inductieplaat. Zorg ervoor dat de ovens op borsthoogte zitten zodat je er altijd makkelijk bij kan. Kies voor lades in plaats van gewone kasten onder je aanrecht, denk ook aan een apothekerskast. Zorg voor goede verlichting.

Badkamer:

Kies altijd voor een vloer die niet glad wordt. Heb je voldoende ruimte? Kies dan voor een ruime inloopdouche naast je badkuip. Zorg voor goede afzuiging. Zorg voor goede verlichting.

Smart home

Nu leuk en in de toekomst ideaal: een smarthome waarin je alles op stem kan besturen. Er is weinig reden om niet te kiezen voor slimme oplossingen. Van een slimme thermostaat, lampen en gordijnen tot een Google Home, Amazon Alexa of een van de andere slimme assistenten. Bovendien kunnen zulke assistenten ook zo worden ingericht dat ze een mantelzorger waarschuwen als er al een tijd niemand bewogen heeft in huis. Nu zit je waarschijnlijk niet te wachten op dit soort controle. Maar mocht het zo komen dat je alleen in je droomhuis achterblijft en slecht ter been raakt of last krijgt van je geheugen, dan kan het een welkome aanvulling zijn op de reguliere zorg.

Kortom, een paar kleine dingen om bij het ontwerpen van je droomhuis in het achterhoofd te houden, zodat je er ook als er andere tijden aanbreken veilig en comfortabel kan blijven wonen.