Het komt wel vaker voor dat woningeigenaars hun huis slopen. Meestal gaat het om een verouderde woning die wordt afgebroken om er nadien een nieuwbouw te zetten, omdat renovatiewerken niet interessant zijn. Maar het kan ook gaan om een investering waarbij een huis wordt gesloopt om er nadien appartementen op te bouwen.
Wat de reden ook is, deze sloopwerken zijn complexer dan je denkt. Er zijn heel wat zaken om rekening mee te houden om ervoor te zorgen dat je aan de wetgeving voldoet en alles veilig verloopt.
Vergunningen
In de meeste gevallen heb je een vergunning of een sloopmelding nodig voor de sloop van een huis. Het hangt af van de specifieke situatie.
Een sloopmelding is doorgaans verplicht als je meer dan 10 m³ sloopafval verwacht en/of er asbest in de woning aanwezig is (ongeacht de hoeveelheid).
Een vergunning is nodig als het een monumentaal pand betreft, de woning in een beschermd stads- of dorpsgezicht ligt, de sloop de constructieve veiligheid van een gebouw beïnvloedt of er sprake is van beschermde flora en fauna die door de sloop bedreigd kunnen worden.
Wij raden aan om tijdig een vergunning aan te vragen of sloopmelding te doen. Het goedkeuringsproces kan soms meerdere weken of zelfs maanden in beslag nemen. Een goede voorbereiding is dus cruciaal om vertragingen te vermijden.
Afval
Afval scheiden is verplicht. Het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) en de Wet milieubeheer schrijven voor dat bouw- en sloopafval zoveel mogelijk gescheiden moet worden. Dat heeft verschillende voordelen. Eerst en vooral laat het een recyclage en hergebruik toe. Dat is goed voor het milieu. Daarnaast is het voor jou voordeliger, omdat het gescheiden afvoeren van afvalstromen goedkoper is dan het afvoeren van gemengd bouwafval.
Volgende afvalstromen moet je zeker scheiden: asbest, steenpuin, hout, metaal, kunststof, glas, gips, dakbedekking, zand en gevaarlijk afval (bv. verfresten en chemische middelen).
Voor het afvoeren kan je een container huren. Voor grotere sloopklussen is dit de meest praktische oplossing. Als je een kleinere afbraakklus hebt, kan je het afval zelf wegbrengen naar de milieustraat. Tenslotte is het voor bepaalde afvalstromen, zoals asbest, verplicht om dit door een gespecialiseerd en gecertificeerd bedrijf te laten afvoeren.
Veiligheid
De veiligheid tijdens sloopwerkzaamheden is van cruciaal belang. Fouten kunnen leiden tot ernstige ongevallen, instortingen en schade.
Breng eerst alle constructieve risico's in kaart. Zijn er instabiele delen? Hoe is de constructie van het gebouw? Waar bevinden zich draagmuren of kolommen?
Nutsvoorzieningen (gas, water, elektra, riolering) moeten altijd tijdig en veilig worden afgesloten voordat de sloop begint. Dit voorkomt explosies, elektrocutie of waterschade. Vraag om een schriftelijke bevestiging van de afsluiting.
Plaats robuuste hekwerken rondom de gehele slooplocatie om onbevoegden (vooral kinderen) de toegang te ontzeggen. Plaats ook duidelijke waarschuwingsborden voor gevaar en verboden toegang.
Tenslotte is het belangrijk om tijdens de afbraak Persoonlijke Beschermingsmiddelen (PBM's) te dragen. Denk aan: veiligheidshelm, veiligheidsschoenen met stalen neuzen, veiligheidsbril (vooral bij breken/hakken), handschoenen, gehoorbescherming, stofmasker en signaalkleding (bij machines en verkeer).