Kan een elektrische auto een caravan trekken?

Kan een elektrische auto een caravan trekken?

Op vakantie met elektrische auto en caravan naar Frankrijk? Als je beschikt over de juiste elektrische auto, dan is dit zeker mogelijk. Toch zijn er wel een aantal belangrijke zaken waar je rekening mee moet houden, als je een caravan wilt vervoeren met je elektrische auto. Welke zaken dit dan zijn? Wij hebben de belangrijkste voor je op een rijtje gezet!

Keuze elektrische auto

Heb je al een elektrische auto of ben je van plan om er binnenkort eentje te gaan kopen? In het laatste geval is het verstandig om eens serieus na te denken over de Hyundai IONIQ 5. Deze auto is voorzien van een wegklapbare trekhaak en heeft voldoende trekkracht om een caravan te vervoeren. Als je voor deze auto kiest, kies je voor zekerheid; de ANWB heeft deze auto namelijk uitgeroepen tot trekauto van het jaar! Zonder caravan kun je met deze wagen al 507 kilometer rijden, met caravan moet je rekenen dat je ongeveer 1,5 maal zoveel elektriciteit verbruikt. Dit houdt in dat je dus 338 kilometer af kunt leggen als je er een caravan achter hebt hangen. Met 325 pk heb je genoeg kracht om veilig de afstand af te leggen naar je vakantieadres. Zie hier de video van de IONIQ 5 met caravan.

Laadplan

Ga je naar Oostenrijk op vakantie? Hou er dan rekening mee dat in bergen rijden nog meer elektriciteit kost dan dat je normaal kwijt bent met een caravan achter je auto. Dit betekent dat je vaker bij moet laden, waar je wel rekening mee moet houden onderweg. Het is dan ook verstandig om vooraf een laadplan voor je reis te maken, waarin je noteert waar je onderweg wilt gaan bijladen. Het is hierbij ook verstandig om vooraf na te gaan welke laadpassen je bij welke laadpunten kunt gebruiken. Er zijn bijvoorbeeld laadpassen beschikbaar die je bij meerdere ketens kunt gebruiken. Je kunt bij het boeken van je vakantie ook nog rekening houden met opladen, door te kiezen voor een vakantiehuis met laadpaal bijvoorbeeld. Hierdoor weet je zeker dat je bij aankomst meteen je accu weer kunt opladen; ideaal om dagtochten mee te maken en ervan verzekerd te zijn dat je met een volle accu weer huiswaarts keert. Ideaal toch?